Читај ми!

Слику твоју (не) љубим

Није била тајна да пуковник Гадафи већ годинама гаји велике симпатије према Кондолизи Рајс, само што нико није знао колике, све док приликом упада побуњеника у његову резиденцију није откривен албум са великим бројем фотографија бивше америчке државне секретарке.

Либијски побуњеници који су преузели контролу над резиденцијом Моамера Гадафија у центру Триполија наишли су на изненађујуће откриће у једној од зграда: фото-албум са сликама бивше америчке државне секретарке Кондолизе Рајс.

Али, имајући у виду изјаве Гадафија о Рајсовој, коју је у интервјуу за Телевизију Ал Џазира 2007, назвао западним дипломатом са значајним утицајем у арапском свету, можда то откриће и није толико изненађујуће.

„Подржавам моју драгу црну Африканку. Дивим се и веома сам поносан како се обраћа и издаје наређења арапским лидерима... Лиза, Лиза, Лиза.... Волим је веома. Дивим јој се, поносан сам на њу, јер је црнкиња афричког порекла", рекао је тада Гадафи.

Следеће године, либијски лидер и америчка државна секретарка имали су прилике да се сретну, током историјске посете Рајсове Либији, која је представљала корак ка нормализацији односа две земље, пошто САД деценијама није имао амбасадора у Триполију.

Током те посете, Гадафи је Рајсовој поклонио дијамантски прстен, лауту, медаљон са његовом сликом унутра и рукописну верзију „Зелене књиге", његовог својеврсног политичког манифеста у коме је објаснио своју „Трећу универзалну теорију новог демократског друштва".

Поклони су све заједно вредели 212.000 долара, али правила забрањују било ком америчком званичнику да задржи дарове од страних лидера, те они најчешће заврше у специјалном складишту, док се неки нађу и на полицама или зидовима председничке библиотеке.

Бежећи од побуњеника који су после неколико дана од почетка борби за Триполи освојили његов Баб ал Азизи, Гадафи је иза себе оставио слике „његове драге Лизе" у једном фото-албуму.

Побуњеници су албум открили у понедељак, када су преузели контролу над либијском престоницом, ломећи и пљачкајући све на шта су наишли у Баб ал Азизију и луксузним вилама Гадафијеве деце.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи