Читај ми!

Акробате и кловнови „окупирали“ Београд

Улице Београда ће наредних дана постати права арена где ће многи кловнови, мађионичари, акробате, разноразне луде, пантомимичари и музичари показивати пролазницима своје вештине. Други Фестивал уличних забављача „Баскерфест“ отворен је синоћ наступом групе „Ле Баканти“ из Торина.

Други интернационални Фестивал уличних забављача „Баскерфест" отворен је синоћ на Тргу Републике наступом групе „Ле Баканти" из Торина.

Петнаест метара изнад земље, ходач на жици. Двадесет минута кретања од зида до зида. Изнад небо, испод знатижељна публика. Две даме успињу се и увијају у ојачане црвене траке, причвршћене за жицу. Као да ометају необичног шетача. Ипак, оне су његова подршка. То је део перформанса италијанских баскера.

У изузетно топлој вечери, на температури изнад тридесет степени, ветар је обрадовао публику, али не и уметника на жици.

„И киша је боља од ветра за извођење ове тачке. Ветар нас све узнемири и онда немамо потпуну слободу", рекао је Андреа Лорени који је одушевио публику.

„Савладати страх је све што треба, а то се постиже потпуном концентрацијом. Ослободити ум да ни о чему не размишља. То је оно што је најпотребније. Страх је тај који даје енергију, он је ваш пријатељ кога носите са собом који каже - гледај и ходај право", додаје Андреа.

„Извођење ове тачке је велика одговорност. Сви смо везани за једну жицу. То захтева групни рад и вежбу", истакли су Клаудија и Мауриција које са Андреом вежбају шест година.

„Баскери су људи који изводе разне враголије по улици након чега спусте шешир и покупе бакшиш. То могу да буду кловнови, мађионичари, акробате, луде, пантомимичари, музичари, свако ко има нешто занимљиво да покаже и претпоставља се да ће добити неку напојницу", објаснио је Марко Илић, директор Фестивала уличних забављача.

У наредна три дана, осим домаћих забављача, представиће се и баскери из Шпаније, Чешке, Македоније, Хрватске и Словеније, а наступиће и гости из Америке и Аустралије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи