Читај ми!

Љубав угрожава италијанске мостове

Бројне знаменитости у Италији, поготово мостови, налазе се у немилости заљубљених парова који каче катанце у знак вечне љубави. Колико је ситуација озбиљна говори и чињеница да се од тежине „привезака" криве ограде и светионици, због чега мостови постају небезбедни за пешаке.

Љубавни парови имају обичај да исказују емоције на различите начине, било урезујући иницијале у кору дрвета, било везујући чворове на канапу.

Међутим, најновија мода међу заљубљенима прети знаменитостима Италије, а утицала је и на пораст продаје секача за метал.

Парови су се одлучили да међусобну наклоност осигурају катанцима, на које гравирају имена, закаче га на мост, а затим кључ баце у реку.

Помама је почела 2007, након издавања бестселера Желим те (Ho Vogliа di Te) италијанског писца Федерика Мокије у коме се главни лик заклиње на вечну љубав док качи катанац за један мост у Риму.

Од тада, парови су поставили на хиљаде катанаца на светионике и ограде на мостовима. Тако су се они искривили, а мостови постали небезбедни.

Лудило се проширило на Венецију, где је мост „Риалто" омиљен, као и на Верону, тачније, на кућу у којој је по предању живела Шекспирова Јулија.

Италијански магазин Република (La Repubblica) нема разумевања за ту ренесансу романтике и захтева увођење високих казни за таква дела.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи