Читај ми!

Добро јутро, Порторико!

Тешка 600 тона и висока 90 метара, бронзана статуа Кристифора Колумба би коначно, после 20 година, могла да се скраси на једном порториканском острву. Њу је током две деценије одбило више америчких градова уз образложење да је „ружна и глупава“.

Џиновска статуа морепловца Кристифора Колумба, коју је последњих 20 година одбило више градова у САД, могла би коначно да се скраси на једном ненастањеном острву Порторика.

Порторикански посланик Давид Бониља тражи од Владе да проучи могућност постављања бронзане статуе тешке скоро 600 тона и високе 90 метара на острвце Десећео.

Статуа, рад контроверзног грузијско-руског уметника Зураба Церетелија, изливена је 1991. године у част 500 година од искрцавања Кристифора Колумба на обале Америке 12. октобра 1492. године.

Скулптуру су одбили Њујорк, Мајами, Балтимор и други градови САД, наводећи као разлоге велике трошкове и незадовољство изгледом, да би је на крају прихватио Порторико.

Критичари кажу да су руке кипа предугачке, глава је премала, а поздрав једном подигнутом руком је - „глупав".

Статуа Колумба иза кормила малог брода док иза њега ветар витла три једра, требало је да буде подигнута у једном предграђу Сан Хуана.

Међутим, становници су протестовали због планираног рушења више десетина кућа, а констатован је и други проблем: могуће ометање авионских летова.

Бониља је навео да ће постављање статуе на острвце Десећео допринети привлачењу већег броја туриста у западне делове Порторика.

Острвце је затворено за посетиоце, али море око њега привлачи рониоце.

Бониљин предлог мора да буде усвојен у Конгресу Порторика.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи