Читај ми!

Направили људску кожу отпорну на метке!

Укрштајући материјал направљен од генетски модификованог козјег млека (које има исте протеине као и паукова свила), са људском кожом, холандски научници успели су да створе кожу кроз коју меци не пролазе!

Холандски научници развијају људску кожу отпорну на метке, пренео је лондонски лист Дејли мејл.

Како се наводи у тексту, научници у производњи „суперкоже" користе генетски модификовано козје млеко које има исте протеине као и паукова свила.

Када се то млеко измузе, може се исткати у материјал који је десет пута снажнији од челика. Тај материјал се онда укршта са људском кожом и могао би да заустави метак, преноси лист изјаву једне од научница, Џалиле Есаиди.

Пројекат је назван "2.6g 329m/s", по тежини и убрзању метка калибра .22.

Циљ ове групе научника, која сарађује са холандским "Forensic Genomics Consortium", је да креатинин из људске коже замене пауковом свилом како би кожа постала што отпорнија.

Џалила је подсетила да је свила вековима била коришћена у борбама и да је чак велики освајач Џингис Кан своје коњанике опремао свиленим прслуцима, јер се стрела у додиру са свилом не ломи, што олакшава њено вађење из тела.

„Замислите сад прслук од паукове свиле који може да буде отпоран на метке", рекла је Есаидиова.

„А сада да одемо још корак даље. Зашто се мучити са прслуком. Замислите да замените кератин, протеин одговоран за снагу људске коже, протеином из паукове свиле. То је могуће додавањем гена паука који производе свилу људским генима, чиме се ствара човек отпоран на метке."

Најбољи пример за то је Супермен, „Човек од челика", од којег се меци одбијају, шаљиво завршава текст лондонски лист.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи