Читај ми!

Пред нама је бурна метеорска ноћ

Вечерас уперите поглед ка небу, јер се очекује киша метеора, у народу познатих као звезда падалица. Верује се да ће се онима који виде ову необичну појаву и замисле жељу, оно што пожеле и остварити.

За ноћ између петка и суботе најављена је киша, али никоме неће бити потребан кишобран. Једном годишње, најчешће лети, киша метеора заспе Земљину атмосферу, а овога пута падаће „Персеиди".

Заправо, ова необична појава ће „Земљанима" бити највидљивија пред јутро 13. августа, јер ће, како се процењује, наша планета тада проћи кроз најгушће подручје метеора.

Наравно, највидљивија уколико временски услови буду одговарајући, што између осталог подразумева да не буде облачно.

Научници предвиђају да ће ноћним небом прелетати између 60 и 120 метеора на сат и остављати за собом светлеће линије.

Међутим, због пуног Месеца ове године неће бити толико видљиви они мање сјајни метеори, већ углавном они „јачи", а најбоље, како их астрономи називају, болиди. Но, њих ће бити само неколико.

Метеор је светлосни ефекат који настаје када се метеороид, каменчић или честица прашине, при упаду у Земљину атмосферу, услед трења о честице ваздуха, упали. Уколико се деси да у истом тренутку уђе више каменчића, реч је о киши метеора.

Према пореклу, односно правцу из којег се претпоставља да су метеориди дошли, појава добија име, па су тако „Персеиди" дошли из околине сазвежђа Персеј.

У народу влада много занимљивије веровање у вези са овим небеским спектаклом. Метеоре називају звездама падалицама, а онај ко је види и брзо замисли жељу, може да очекује да ће му се остварити.

Наравно, само под условом да никоме не каже ни шта је видео, ни шта је пожелео.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи