Читај ми!

Младунче кита спасли уз помоћ ровокопача

Две недеље старо и 1.500 килограма тешко младунче грбавог кита спасено је са аустралијске Златне обале, на коју се насукало током ноћи. У акцији учествовало 50 људи и један ровокопач. Ако ускоро не пронађе мајку, тешко ће преживети само.

Беба грбавог кита поново је у дубокој води, након скоро 10 часова проведених на пешчаној плажи Златне обале аустралијског Квинсленда.

Све заслуге за то припадају људима из локалног "Sea World"-а.

Наиме, младунче које се рано јутрос, око један час после поноћи по локалном времену, насукало на Сурферски рај, спасено је акцијом у којој је учествовало око 50 људи и један ровокопач. 

Беба, стара две недеље и тешка тону и по, све време је хлађена и поливана водом, а затим лагано одвучена до воде кроз канал у песку, ископан тешком машинеријом.

Маратонска акција успешно је окончана око 10.30, уз гласно одобравање више стотина окупљених посматрача.

Међутим, беба се на свом путу ка пучини умотала у мрежу за ајкуле. У року од 15 минута, тим "Sea World"-a jу је исекао и кит је неповређен наставио даље.

„Бар је младунчету дата шанса. Ово се дешава с времена на време. С једне стране смо тужни што се то десило, а са друге срећни што смо га вратили у воду", изјавио је Ворен Јанг, шеф спасилачке службе општине Голд Коуст Сити.

„Ове животиње су изузетно везане за своје мајке, треба им много пажње и неге. Шансе да га прихвати нека друга мајка су минималне, тако да морате бити сигурни да сте донели праву одлуку, јер ако је не нађе, патиће и бити лак плен за ајкуле."

„Ништа још није готово. Младунче је целу ноћ лежало на свом грудном перају. Веома је исцрпљено и тешко га помера", додао је Тревор Лонг, директор наука о мору у "Sea World"-у.

„Надамо се да ће бити у стању да дозове мајку. Могу да се чују и на удаљености од неколико десетина километара. Ако је мајка 20-30 километара даље, можда ће се вратити по њега."

Чланови "Sea World"-a и спасиоци са Златне обале су затим претражили велики део приобалних вода, али младунчетову мајку нису могли да нађу. Покушаваће поново док год буду могли.

У противном, ако се поново насуче, можда ће морати да буде еутаназирано.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи