Читај ми!

Иранци шаљу мајмуна у свемир

Један од пет мајмуна који су тренутно на специјалном тестирању полетеће ускоро у свемир. Летелица Иранске агенције за свемир „кавошгар-5“ креће на мисију следећег месеца.

Иран планира да пошаље мајмуна у свемир следећег месеца, а за ову мисију већ је у току избор између пет кандидата.

Шеф Иранске агенције за свемир изјавио је да пет мајмуна пролази кроз различите тестове пре него што један буде изабран да лети ракетом „кавошгар-5", пренела је иранска новинска агенција ИРНА.

Ирански председник Махмуд Ахмадинежад изјавио је прошлог августа да Иран планира да пошаље првог космонаута у свемир до 2017. године.

Западне земље и Израел страхују да би иранске ракете дугог домета, предвиђене за лансирање сателита у орбиту, могле да буду искоришћене за ношење нуклеарних бојевих глава.

Техеран одбацује те тврдње наглашавајући да је његов нуклеарни програм искључиво мирољубиве природе и има за циљ производњу електричне енрегије.

Прошле седмице је Иран лансирао други сателит домаће производње у орбиту - „расад 1", који, како је саопштено у Техерану, треба да пошаље снимке и метеоролошке податке, подсетио је Ројтерс.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи