Пармиђано ређано популарнији од ферарија – најпознатији сир на свету прославио је 90. рођендан

Најславнији италијански сира на свету пармиђано ређано прославио је 90. рођендан. У чему је тајна његове популарности широм света и дуге традиције?

Пармиђано ређано је најславнији сир на свету, производи се у Парми, Ређо Емилији, Модени и делом у Мантови и Болоњи.

На чак 4.000 фарми краве се намирују храном произведеном искључиво на том подручју. На тај начин, поштујући територију и амбијент настаје јединствени квалитет који пармиђано ређано чини краљем сирева. Прошле године је изабран за најбољи сир на свету на ранг-листи Тејст атласа.

„Пармиђано ређано носи обележје 'италијанског начина рада'. Говорим о производу који је, после арманија, класификован као омиљена италијанска марка, дакле пре ферарија, дукатија и сл. Тај сектор зарађује три милијарде евра и има 50.000 запослених“, истакао је Никола Беринели, председник конзорцијума „Пармиђано ређано“.

Не само што је најпознатији италијански сир на свету него је и сир који се највише фалсификује, чије се имитације продају широм света под називом пармезан. Његов назив је заштићен у Европској унији, међутим, не и у осталим земљама сем уколико постоје билатерални договори. Највише се имитира у Сједињеним Америчким Државама, где многе компаније продају сличан сир под називом „сир пармезан“.

„Овде све радимо ручно, нема машина и управо то што ми све радимо на овај начин даје посебност овом сиру. Зато тражимо од Владе и Европске уније да се више позабаве питањем имитације овог сира јер нама то доноси велику штету, а потрошачи не добијају прави квалитет“, рекао је произвођач сира пармиђано ређано.

Најславнији италијански сир је јединствен у свету и постоји могућност да се открије да ли је реч о имитацији.

Знакови утиснути траком за брендирање дуж целе површине сира дају назив пармиђано ређано тачкасто исписан, са серијским бројем млекаре, месецом и годином производње, те натписом ДОП што означава производ заштићене ознаке порекла као и натпис заштита конзорцијума. Постоји и алфанумерички код који идентификује сваки појединачни сир који је потпуно аутентичан и јединствен. Управо та јединственост је истакнута на прослави 90 година Конзорцијума који штити овај сир, у Театро Ређију у Парми, славећи производ који оличава италијанску традицију.

На свечаности је присуствовао и председник Италије Серђо Матарела, који је признао допринос сира пармиђано ређано културном и економском наслеђу Италије.

субота, 23. новембар 2024.
2° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње