Прокупац се вратио у своју постојбину, у топлички крај
Сачувани писани трагови о сорти грожђа прокупац датирају још из 1395. године, где се у повељи кнегиње Милице помиње Прокупље, тадашњи град Светог Прокопија, богат виноградима. Да се не заборави славна традиција, а да се виноградари у Топлици подстакну на подизање нових засада обележени су девети Дани прокупца.
Последњих година у топличком крају обнављају се напуштени виногради и подижу нови засади винове лозе. Најдаље у томе отишли су Тодићи, који се већ век и по баве виноградарством и, у Доњој Јошаници код Блаца, на 30 хектара гаје сорту прокупац.
„Људи су гајили и друге сорте вековима, али очито задржали су се на прокупцу јер су схватили да је то неко његово станиште, да је то та клима, тај тероар који њему одговара и то је некако узајамна љубав, да кажем између Топлице и прокупца“, каже Горан Тодић, виноградар из Јошанице код Блаца.
Овдашњи виноградари кажу да се прокупац, пре свега гаји из љубави и са жељом да се настави породична традиција, а Топлица се поново препознаје по овој аутохтоној сорти, која се вратила у постојбину.
„Доста људи се опредељује овде у Топлици. Мале винарије са пуно љубави и ентузијазма, и са знањима која добијамо од већих винарија, које су са бригом љубављу према самој лози а и према нама који покушавамо нешто да урадимо у Топлици и у овом нашем крају“, рекао је Милован Станковић, виноградар из Прокупља.
„Мислим да смо успели да, за ових девет година, прокупац као сорту и вино популаризујемо у Србији и да му вратимо његову препознатљивост и ту његову аутентичност“, Томислав Ивановић, оснивач манифестације Дан прокупца.
Уз клонски материјал до врхунских вина
Да би квалитет грожђа био бољи ради се доста и на клонској селекцији ове аутохтоне сорте.
„Посветили смо му се у винограду, а затим и у подруму и преради. Оно што ће дати клонски материјал као једна вредност, додатна вредност прокупца то је једна униформност али униформност у погледу квалитета. Значи издвајамо онај квалитет који је потребан за добијање квалитетних и врхунских вина“, објашњава проф. др Славица Тодић са Пољопривредног факултета.
У топличком крају у прошлом веку прокупац се гајио на више од 5.000, а данас има тек 200 хектара ове аутохтоне сорте грожђа. Ове јесени на подручју Топлице планира се подизање 100 хектара нових засада.
Коментари