Читај ми!

Зна се да политичари не пишу сами своје говоре, али не и да преписују из телевизијских серија

Аргентински председник Хавијер Милеи један је од последњих примера политичара који је позајмио из говора Џеда Бартлета, фиктивног председника САД из популарне серије „Западно крило“ Арона Соркина. Сличне примере открива колумниста Гардијана.

Зна се да политичари не пишу сами своје говоре, али не и да преписују из телевизијских серија Зна се да политичари не пишу сами своје говоре, али не и да преписују из телевизијских серија

Недавно се аргентински председник Хавијер Милеи обратио групи светских лидера. Његов говор је био узбудљив, инспиративан и изузетно елоквентан.

„Верујемо да сви људи треба да живе слободни од тираније и угњетавања, било политичког угњетавања, економског ропства или верског фанатизма“, рекао је Милеи. „Ова основна идеја не сме бити само деклеративна – она мора бити поткрепљена делима: дипломатски, економски и материјално.“

Говор је наишао на добар пријем код свих. Односно, осим оних који су гледали Западно крило, јер су се можда сетили епизоде ​​у четвртој сезони у којој је председник Бартлет рекао следеће: „Ми смо за слободу од тираније, свуда, било под маском политичке репресије... или економско ропство... или верски фанатизам... Та најосновнија идеја не може се спровести само уз нашу подршку. То се мора удружити са нашом снагом: дипломатски, економски, материјално.“

Приближне сличности од речи до речи било је лако уочити, пише Гардијан. На крају крајева, вероватно су они који живе од политике опседнутији политичком драмом Арона Соркина него просечан гледалац.

Чак је и просечан гледалац можда успео да препозна цитат, с обзиром на то да се Западно крило генерално сматра једном од најутицајнијих – и најпопуларнијих – серија свог времена.

Овај гаф је оставио мрљу на Милеивом лицу и сада нико не може да схвати Аргентину озбиљно као државу. Или би барем тако било да је ово изолован инцидент. Али није. Далеко од тога. Јер када је реч о јавном говору, изгледа да је политичарима из било које земље тешко да одоле Соркиновим мудролијама.

Године 2020, пошто је претња коронавируса значила да политички лидери морају да подигну ниво говора, члан аустралијске лабуристичке партије Вил Фаулс обратио се парламенту како би похвалио здравствене раднике.

„Нисмо очекивали, нити смо тражили сукоб са овим жестоким и безобзирним непријатељем“, рекао је посланик о болести и додао: „Ако мислимо да смо достигли границу наше одлучности, треба само да погледамо ове хероје и схватимо да наша одлучност може бити неограничена.”

Дирљив говор, не само зато што је председник Бартлет рекао изузетно сличне ствари током четврте сезоне у епизоди 20 сати у Америци: дуги део. Бартлетове речи су биле: „Нисмо очекивали нити смо тражили сукоб са злом... Али сваки пут када помислимо да смо проценили своју способност да одговоримо на изазове, погледајмо и подсетимо се да би тај капацитет могао бити неограничен.“

У Фаулсову корист, имао је пристојности да изостави део говора у којем је Бартлет рекао: „Небеске улице су препуне анђела“, јер би чак и Соркин морао да се сложи да би се то вероватно квалификовало као претерано. 

Године 2018. тадашња председница Националне уније студената, Шакира Мартин, у говору на конференцији је рекла: „Постоји зло у свету, увек га је било, и ми не можемо ништа да урадимо поводом тога. Али има насиља на нашим колеџима, расизма на нашим универзитетима, има малтретирања на радним местима, и ми можемо нешто да урадимо по том питању… Можемо боље, морамо боље, и бићемо бољи.”

И ово има изразите сличности са серијом: „Постоји зло на свету, увек ће га бити, и ми не можемо ништа да урадимо поводом тога. Али има насиља у нашим школама, превише хаоса у нашој култури, и ми можемо нешто да урадимо по том питању... Можемо боље, и морамо боље, и бићемо бољи“, како је Бартлет говорио у епизоди Западног крила прикладног наслова Деца са колеџа.

Међутим, када су сличности истакнуте у јавости, Мартинова је на мрежи Икс (некада Твитер) објавила:  „Никада нисам гледала Западно крило... Ја сам ја и постоји само једна Шакира и не могу се поредити ни са ким осим са собом. Bloop!!“

Логично би било очекивати да нико ко је заиста био на високим функцијама у земљи не би био толико наиван да помисли да би могао да пиратира неко културно добро као што је серија Западно крило. То јест, осим ако не рачунамо оно што је урадила бивша британска премијерка Тереза ​​Меј.

У свом говору на конференцији Конзервативне странке 2017. године, Мејова је рекла: „Када се преиспитујемо, задиремо дубоко у себе и откривамо да је наша способност да одговоримо на изазов који је пред нама можда неограничена.“ Што је тачан цитат из исте епизоде коју је Фаулс цитирао.

Очигледно има смисла што политичари с времена на време преузимају цитате из Западног крила – које остаје једна од најспектакуларнијих телевизијских емисија свих времена, захваљујући Соркиновој способности да свакодневну административну улогу политике подигне на ниво високе уметности – али можда се већ претерује.

Можда је време да пређу на неки Соркинов материјал који није толико истрошен, предлаже колумниста Гардијана.

уторак, 08. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи