Читај ми!

У време муњевитих промена, Београђане привлачи пекара која деценијама не мења ништа

Мала пекара, три производа, неколико радника који ту раде цео животни век и газдарица од 90 година. Иза ових теза крије се прича о односу према радницима, муштеријама и успешном послу који траје 60 година.

Сваког јутра на вратима једне београдске пекаре понавља се иста сцена. Добро јутро, радницима међу првима пожели 90-годишња Надежда Симовска Спасовић.

Надежда није муштерија, али јесте овде због кифли и пецива. Она је власница пекаре и, иако је већ дуго у пензији, сваког јутра обилази раднике.

„Кад дођем видим да ли су сви добављачи плаћени, да ли је држави све плаћено, ту највише пара иде, да ли су доприноси плаћени. Мало им правим друштво, мало им сметам пошто сам стара ништа не радим, само контролишем“, прича Надежда Симовска Спасовић.

У пекари ради седам запослених. И за 60 година постојања тек су једну генерацију испратили у пензију, а друга броји деценије стажа.

Љиљана Илић и Сања Глигорић у пекари раде три деценије. Одавде је Љиљанин ујак отишао у пензију, и супруга је упознала овде.

„Радим овде од 1990. године, заједно радимо. Прво сам радила код газде који је основао ово, Сретена Спасовића, званог Цуца. Он је оснивач и покретач свега овога, заједно са тета Надицом, ми овде смо наставили и ми само одржавамо оно што је он стекао. Мислим да је најлепше да се са осмехом и љубазношћу пренесемо то на наше муштерије“, каже продавачица Љиљана Илић. 

И муштерије долазе деценијама

„Памтим муштерије бабе, деде, отац и мајка и сада и млади, како се каже, потомци. Један од тих је и дечак који је нацртао овај цртеж. јако нас је обрадовао тиме што је то дочарао заједно са нама“, рекла је продавачица Сања Глигорић.

Кажу, ако љут припремаш храну, оног који је једе болеће стомак. Осмеси запослених потврђују да овде нема ни љутње ни неспоразума, али зна се за рад, ред и дисциплину.

Пекар Џамал Велија открива да се у овој пекари пева и ради: „Кифла траје 60 година, ја сам само наставио ту традицију. Ове кифле се производе с љубављу. Трудим се да одржим традицију, тај квалитет“.

Са само три врсте пецива и старинским начином рада, окружена модерним пекарама, ова је опстала толике године, још од 1964. Дневно се овде испече око 1.500 кифли.

Продавачице кажу да има људи који некада долазе само да би им лепо почео дан.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи