Читај ми!

Октоберфест – реке пива, брда кобасица и бесконачно много забаве

Минхен 189. пут испраћа госте које је привукао Октоберфест, највећи светски фестивал пива. На једној од најпривлачнијих светских туристичких манифестација, певало се и играло на столовима и клупама уз реке специјалног пива. Мало ко је могао да одоли перецама, кобасицама, грилованој пилетини.

Октоберфест – реке пива, брда кобасица и бесконачно много забаве Октоберфест – реке пива, брда кобасица и бесконачно много забаве

Карневалска атмосфера владала је протеклих 16 дана, од јутра до вечери, у 38 посебно изграђених шатора за Октоберфест на 35 хектара на Терезином пољу у баварској престоници.

Уз немачке и европске поп-рок хитове фестивалског оркестра, посетиоци заједно певају и играју на столовима и клупама уз реке специјалног пива из минхенских пивара произведеног само за Октоберфест.

Обавезан мени су переце, грилована пилетина и кобасице. Све то спретни конобари и конобарице разносе у слалому кроз веселу масу.

Пиво је и ове године било скупље него прошле за литар фестивалског пива у просеку се плаћало 15 евра. Али високе цене нису спречиле милионе посетилаца да похрле на Октоберфест.

„Ове године је Октоберфест посетило 6,7 милиона људи за 16 дана. Попило се око седам милиона литара пива и то је заиста огромна количина. Људи су задовољни, осећали су се сигурно и то је оно што смо желели и постигли“, каже Клеменс Баумгартнер, директор Октобербеста.

Према прелиминарним извештајима полиције, 189. Октоберфест протекао је без већих проблема.

Улаз се традиционално не плаћа, али су посетиоци на прилазима фестивалу били детаљно прегледани како би се спречио било какав инцидент.

Највише посетилаца је дошло из Немачке и Сједињених Америчких Држава, а потом из Италије, Француске, Шпаније и Швајцарске.

Зарада власника шатора мери се милионима евра, а укупан промет који баварска престоница оствари за 16 дана Октоберфеста процењује се на милијарду и по евра.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи