Читај ми!

Најмања Рубикова коцка на свету која заправо и ради

Јапански произвођач играчака „Мега хаус“ представио је минијатурну Рубикову коцку – толико сићушну да је потребна пинцета, а можда и лупа, да бисте је решили.

Најмања Рубикова коцка на свету која заправо и ради Најмања Рубикова коцка на свету која заправо и ради

Свака страна коцке, која је направљена од алуминијума, има око пет милиметара у пречнику. У четвртак је стављен на располагање за претпродају на веб-локацији произвођача, а испоруке се очекују следећег априла.

„Рубикова коцка од пет милиметара је резултат тројства машина, алата за сечење и страсти играча“, рекао је Кијоказу Саито, председник компаније "Iriso Precision" ангажоване за прецизно сечење, у промотивном видеу на званичном сајту произвођача играчака.

Тешка само 0,3 грама, слагалица је хиљадити део величине оригинала, која мери око 55 милиметара на свакој страници. А свака страна од девет квадрата на шест страница коцке мери само 1,6 милиметара.

Како је из компаније „Мега хаус“ речено Си-Ен-Ену, коцка је осмишљена још пре четири године, а производња је започела 2022.

Микро-коцка је као најмања ротирајућа слагалица на свету уписана у Гинисову књигу светских рекорда у августу.

Минијатурни модел оборио је рекорд који је поставио британски дизајнер слагалица Тони Фишер 2016. године, када је запрепастио љубитеље ове мозгалице верзијом од 5,6 милиметара.

Међутим, цена наговештава да ће микро-коцка пре бити колекционарски примерак, а не нешто чиме ће се играчи забављати.

Продају се по цени од 777.777 јена (5.320 долара), а сваки долази са сертификатом да је „најмања Рубикова коцка на свету“.

Пуштање у продају микро-коцке поклапа са 50. годишњицом ротирајуће слагалице, која међу својим великим следбеницима има од хобиста аматера до професионалних математичара. Преко 500 милиона коцки продато је откако ју је осмислио мађарски проналазач Ерно Рубик 1974. године.

Сваке године се широм света одржавају турнири са учесницима који се боре за титулу најбржег решавача загонетки у делићима секунде.

Тренутни рекордер за стандардну коцку 3*3*3 је двадесетдвогодишњи Макс Парк, Американац корејског порекла, који је прошле године на такмичењу у Лонг Бичу у Калифорнији решио Рубикову коцку за 3,13 секунди, а пратила га је десетогодишња Ванг Јиенг из Кине, која је постигла свој лични рекорд од 3,38 секунди на такмичењу у својој земљи у августу, према подацима Светске асоцијације.

Стандардном категоријом 3*3*3, једном од најконкурентнијих у заједници Рубикове коцке, тренутно доминирају две земље, Американци Лук Гарет и Аарон Хајн били су трећи, односно четврти, а Кинез Ду Јушенг пети.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи