Читај ми!

„Одвратан“ портрет пронађен у подруму куће у Каприју заправо је оригинални Пикасо и вреди шест милиона евра

Портрет откривен у подруму куће у Каприју, деценијама је у јефтином раму висио на зиду трговца отпадом и коришћених ствари док га је његова супруга описивала као „одвратан“, а читава породица навијала да га се реши.

Након што је на њега наишао 1962. године Луиђи Ло Росо је узео платно и однео га кући у Помпеју, где га је ставио у јефтини рам и окачио у дневну собу где је слика висила наредних неколико деценија.

Портрет, за који се сад верује да је искривљен приказ Доре Мар, француске фотографкиње и сликарке која је била Пикасова љубавница и муза, имао је уметников препознатљиви потпис у горњем левом углу.

Ло Росо, међутим, није знао ко је он. Тек је много касније његов син Андреа почео да се распитује након што је проучавао енциклопедију уметност коју му је поклонила његова ујна.

Породица је на крају потражила помоћ стручњака, укључујући и добро познатог детектива за уметност Мауриција Сераћинија. Након сложене дугогодишње истраге, графолог Шинција Алтиери потврдилла је да је потпис на слици заиста Пикасов.

Слика данас вреди око шест милиона евра.

„Након што су сва остала испитивања обављена дато ми је да проучим потпис. Радила сам на њему месецима, упоређујући га са онима на другим оригиналима. Нема никакве сумње да је потпис његов. Не постоје докази да је лажиран“, рекла је Алтиери за Гардијан.

Пикасо је шесто посећивао острво Капри, а верује се да је слика настала између 1930. и 1936. године. Ло Росо је преминуо, али његов син Андреа, који сад има 60 година, зацртао је циљ да открије уметника који стоји иза слике.

„Мој отац је са Каприја и сакупљао би отпад и трговао коришћеним стварима. Слику је пронашао пре него што сам се родио и није имао појма ко је био Пикасо. Није био претерано образован човек. Док сам читао о Пикасовим радовима гледао сам у слику и упоређивао потпис. Упорно сам говорио оцу да су слични, али он није разумео“, истакао је Андреа Ло Росо.

Додао је и да је било тренутака када је слика умало завршила у ђубрету: „Моја мајка није желела да је задржимо, стално је говорила да је одвратна.“

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи