Качкаваљ и пеглана кобасица на пиротском ћилиму – рецепт за још више туриста
У Пироту је одржан седми Фестивал сира и качкаваља, чији је циљ промоција једног од најпознатијих српских традиционалних производа. Посетиоци су могли да уживају у сиревима 25 млекара и пољопривредних газдинстава.
Произвођачи Пиротског качкаваља ни после неколико векова нису одустали од традиционалне рецептуре. Млеко од оваца и крава са старопланинских пашњака и корпа од лесковог прућа, качкаваљу дају непоновљив укус.
„Користимо само со и сирило, то је све што има у качкаваљу. То је најчистији и најприроднији производ. Остаје корпа од лесковог прућа, не прима мирисе и не испуста мирисе", каже Бобан Јовановић из Млекарске школе у Пироту.
„Специфично што ми радимо је што се ради качкаваљ из сировог млека, значи не користи се пастеризација и не додају се чисте културе, већ се користи млеко, сирово, са наших пашњака. Друга специфичност је што су то качкаваљи са дугим периодом зрења. Ни један наш качкаваљ није испод године и по зрења.
Тако да смо се ми само опет вратили нашој традицији. Имамо опет светски производ који је у мерилу са свим светским реномираним сиревима", изјавио је Саша Петровић, власник млекаре.
Фестивал је прилика да се промовишу сва три пиротска традиционална производа који имају заштићено име геоградфског порекла.
Качкаваљ и пеглана кобасица, посетиоцима се нуде на пиротском ћилиму.
„Поред природног богатства, Старе планине, кањона реке Јерме, поред пиротског говора, културног наслеђа и богатства наше дестинације, локална гастрономија је такође један од стубова развоја.
Ми се трудимо да на овај начин не само промовишемо локалну гастрономију и део туристичке понуде, већ и да подигнемо те мале произвођаче да виде да могу своје специјалитете и производе пласирати на тржишту”, рекао је Братислав Златков, директор ТО Пирот.
Захваљујући пре свега традиционалним производима, Пирот је туристичка дестинација у развоју, а очекује се да ове године буде регистровано више од 100 хиљада ноћења.
Коментари