Читај ми!

Пећ на дрва, устајање пре зоре и љубав према пекарству: Стара новопазарска чаршија и даље мирише на домаћи хлеб

Улице новопазарске Старе чаршије још увек миришу на домаћи хлеб. Породица Ћајкић наставља традицију дугу 80 година, коју су наследили од оца и деде.

Сачували су и аутентичност објекта. Ћерамида, пећ на дрва, и радни дан који им почиње пре зоре… Са осмехом причају о послу који им је живот.

На питање о томе – колико је стара пекара, Елвир Ћајкић, пекар из Новог Пазара одговара: „Прије рата, а после рата је отац и купио и онда смо смо наставили. После су почеле машине за хлеб, купи ли их… До тада смо радили ручно, ручно бога ми”.

Уз Елвира су, упркос раном устајању и дугим радним сатима, и његова супруга и ћерка – једине жене које данас раде у пазарским пекарама.

„Нема ниједна, неће нико да ради, видиш, ја ујутро дођем рано око четири, пола три. Заједно радимо, заједно све, и то ти је то, са ћерком”, прича Елвирова супруга Батлија Ћајкић.

„Научила сам све од оца и мајке”, додаје њихова ћерка Елвира.

Хлеб се меси рукама, са пажљиво бираним састојцима и природном ферментацијом, како би задржао свој аутентичан укус и мирис.

„Мекше се меси тесто, она нема много средине. Може да замени хлеб. али је ово укусниј а грамажа је иста“, каже Елвир.

Њихова преданост и љубав према занату подсећају да прави хлеб није само храна – већ део живота и историје једног града.

четвртак, 16. октобар 2025.
11° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом