Читај ми!

Данас је Светски дан тирамисуа

Сваке године, 21. марта обележава се Светски дан тирамисуа, посвећен италијанском специјалитету од кафе, кекса и маскарпонеа, познатом као Дан тирамисуа. Тирамису значи "Подигни ме" и долази из дијалекта који се користи око Тревиза.

Тирамису (са акцентом на У) пета је најпознатија италијанска реч на свету и прва када се говори о слаткишима. Најтраженији је слаткиш у италијанским ресторанима, као и у супермаркетима у пакету за једну особу. Сваке године се прода више од 1,1 милион килограма за 14 милиона евра.

Одакле долази тирамису?

Према подацима Министарства пољопривреде и прехрамбених ресурса, тирамису је прехрамбени производ пореклом из региона Фриули Венеција Ђулија, а овај регион је званично признат 2017. године. Међутим, до данас се регион Венето и Фриули Венеција Ђулија „свађају” коме заправо припада тирамису.

У покрајини Венето и даље тврде да је тирамису локални производ, рођен у околини Тревиза, а то мисле и многи познати италијански посластичари.

Постоје разне легенде везане за настанак тирамисуа, а прва прича да је то народни традиционални рецепт сељачких породица из области Тревиза који су болесницима и деци давали  "sbatudiun", што је ништа друго до умућено жуманце са шећером коме је додат маскарпоне.

Друга теорија је да је слаткиш настао у области Сијене у 17. веку под називом Војводова супа, јер је у супи било кекса и маскарпонеа. Неки верују да је први слаткиш који се једе кашиком вероватно била енглеска супа настала између Фераре и Ређо Емилије у 18. веку.

Друге легенде говоре да је настао у једној јавној кући тридесетих година када је власник веровао да има афродизијачку моћ и нудио га клијентима који су ту долазили свако вече, као и да потиче из ресторана Рома који се налази у Толмецу (Удине).

Ресторан је педесетих  година нудио десерт тирамису на бази бисквита, крема од маскарпонеа, јаја, шећера и какаа. Тирамису носи то име јер је енергетска бомба.

Како припремити оригинални тирамису Академије Тирамису из Тревиза?

Рецепт за 6-8 особа:

Потребно је:

300 грама маскарпонеа, 3 жуманца, 90 грама шећера, пишкоте, кафа, горак какао у праху.

Припрема:

Умутити жуманца са шећером. Мешати смесу са маскарпонеом док се не добије мекани крем. Умакати пишкоте у кафу и стављати у тепсију, па прелити кремом.Све ово поновите тако да крем остане на врху. Оставите у фрижидеру најмање десет сати. После тога поспите горким какаом и послужите.

петак, 22. новембар 2024.
0° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње