четвртак, 21.03.2024, 18:26 -> 19:24
Извор: РТС
Аутор: Сања Лучић, дописница РТС-а из Италије
štampajДанас је Светски дан тирамисуа
Сваке године, 21. марта обележава се Светски дан тирамисуа, посвећен италијанском специјалитету од кафе, кекса и маскарпонеа, познатом као Дан тирамисуа. Тирамису значи "Подигни ме" и долази из дијалекта који се користи око Тревиза.
Тирамису (са акцентом на У) пета је најпознатија италијанска реч на свету и прва када се говори о слаткишима. Најтраженији је слаткиш у италијанским ресторанима, као и у супермаркетима у пакету за једну особу. Сваке године се прода више од 1,1 милион килограма за 14 милиона евра.
Одакле долази тирамису?
Према подацима Министарства пољопривреде и прехрамбених ресурса, тирамису је прехрамбени производ пореклом из региона Фриули Венеција Ђулија, а овај регион је званично признат 2017. године. Међутим, до данас се регион Венето и Фриули Венеција Ђулија „свађају” коме заправо припада тирамису.
У покрајини Венето и даље тврде да је тирамису локални производ, рођен у околини Тревиза, а то мисле и многи познати италијански посластичари.
Постоје разне легенде везане за настанак тирамисуа, а прва прича да је то народни традиционални рецепт сељачких породица из области Тревиза који су болесницима и деци давали "sbatudiun", што је ништа друго до умућено жуманце са шећером коме је додат маскарпоне.
Друга теорија је да је слаткиш настао у области Сијене у 17. веку под називом Војводова супа, јер је у супи било кекса и маскарпонеа. Неки верују да је први слаткиш који се једе кашиком вероватно била енглеска супа настала између Фераре и Ређо Емилије у 18. веку.
Друге легенде говоре да је настао у једној јавној кући тридесетих година када је власник веровао да има афродизијачку моћ и нудио га клијентима који су ту долазили свако вече, као и да потиче из ресторана Рома који се налази у Толмецу (Удине).
Ресторан је педесетих година нудио десерт тирамису на бази бисквита, крема од маскарпонеа, јаја, шећера и какаа. Тирамису носи то име јер је енергетска бомба.
Како припремити оригинални тирамису Академије Тирамису из Тревиза?
Рецепт за 6-8 особа:
Потребно је:
300 грама маскарпонеа, 3 жуманца, 90 грама шећера, пишкоте, кафа, горак какао у праху.
Припрема:
Умутити жуманца са шећером. Мешати смесу са маскарпонеом док се не добије мекани крем. Умакати пишкоте у кафу и стављати у тепсију, па прелити кремом.Све ово поновите тако да крем остане на врху. Оставите у фрижидеру најмање десет сати. После тога поспите горким какаом и послужите.
Коментари