Српкиња и Италијан у Шумадију донели тајну прављења алпских сирева
У Орашцу код Аранђеловца, Тања Сарамандић и њен супруг Италијан Кристијан Џелпи, производе италијанске сиреве – од млека које набављају од комшија. Тако се, захваљујући Тањи и Кристијану, специфична италијанска култура уживања у сиревима полако шири Шумадијом.
Тања је у Италији живела готово 20 година, где је упознала Кристијана. Као инжењери машинства радили су у фирми у Бергаму, окружени пријатељима и његовом породицом.
Пре четири године долазе у посету Орашцу, а због епидемије короне, спречени да се врате у Италију, остају на имању Тањине баке и почињу производњу италијанских сирева.
„То је била експериментална производња само за нас, али после одласка на неколико сајмова рецепте смо модификовали у зависности од укуса који пријају људима у Србији“, каже Кристијан Џелпи.
Најукуснији, али и најтежи за припрему је талеђо сир који, као и осталих двадесетак врста, раде ручно, а по рецептури Кристијанове баке која је живела у селу подно Алпа. У остале сиреве додају и зачине.
„Имамо надеве са жалфијом и рузмарином, са љутом паприком, са медитеранским зачинима и тартуфима. Обрађујемо корицу у вину каберне сувињону и исто тако у црној турској кафи“, наводи Тања Сарамандић.
Културу уживања у сиревима Кристијан је пренео и Тањиној родбини и комшијама, а на питање да ли му се допадају овдашњи млечни производи, каже: „Од свих српских сирева највише волим кајмак.“
Да Тања и Кристијан желе да се озбиљно баве производњом показују сертификати и дипломе о завршеним курсевима у Италији, за сиреве и парена теста. Ускоро ће и да обогате понуду – сиром са различитим врстама воћа.
Коментари