Читај ми!

Давно изгубљено ремек-дело вредно 26 милиона долара после четворогодишње кампање у колекцији Лувра

Музеј Лувр у Паризу додао је у своју колекцију „национално благо“, ремек-дело фирентинског сликара Ченија ди Пепа, „Исмевање Христа“, четири године пошто је пронађено на кухињском зиду у кући недалеко од Париза.

Давно изгубљено ремек-дело вредно 26 милиона долара после четворогодишње кампање у колекцији Лувра Давно изгубљено ремек-дело вредно 26 милиона долара после четворогодишње кампање у колекцији Лувра

Слика Исмевање Христа фирентинског сликара Чени ди Пепа Чимбуеа (1240 – 1302) пронађена је у кући једне старије жене у граду Компијен 2019. Она је држала ретко уметничко дело – за које је мислила да је грчка верска икона – у својој кухињи.

Власница дела није знала одакле потиче слика димензија 24 са 20 центиметара, навео је Жером Монкуки, стручњак за уметнине од кога је затражена процена пронађеног дела после њеног открића 2019. године.

Слика за коју је утврђено да потиче из 1280. године је на аукцији у октобру 2019. достигла је цену од 24,2 милиона евра, што је било четири пута више од почетне цене.

Међутим француска влада је тада донела одлуку да блокира њен извоз, доделивши слици статус „националног блага“.

Захваљујући овој одлуци, ово ретко ремек-дело остало је у Француској 30 месеци, а за то време је влада прикупила средства да је откупи.

Сада су француски министар културе Рима Абдул Малак и председник и директор музеја Лувр Лоренс де Карс објавили да је слика део музејске колекције.

„Ове аквизиције су резултат изузетне мобилизације музеја Лувр који омогућава да се у Француској сачувају дела за којима желе највећи светски музеји и да буду доступна свима“, наводи се у саопштењу министарства, не наводећи додатне детаље. о томе како је новац прикупљен.

Министарство је даље назвало слику „кључном прекретницом у историји уметности, која означава фасцинантан прелазак са иконосликарства на слику“.

Познато је само око 15 Чимбуеових дела, због чега је слика „национално благо од великог значаја“, додаје министарство.

Исмевање Христа ће се придружити много већој слици фирентинског уметника Мадона на трону са анђелима (427×276 цм) у колекцији Лувра, а оба дела биће део изложбеног догађаја на пролеће 2025. године, саопштило је министарство.

Чимбуе је псеудоним уметника Ченија ди Пепа, рођеног у Фиренци око 1240. године. Познато је да је био Ђотов учитељ, који се сматра једним од највећих уметника преренесансног доба.

Исмевање Христа је део диптиха који се састоји од осам сцена о страдању и распећу Христа.

У Националној галерији у Лондону налази се још једна сцена из дела, Богородица и дете са два анђела, које је галерија набавила 2000. Била је изгубљена вековима, пре него што ју је британски аристократа пронашао у свом дому предака у Сафолку, наводи АФП.

Други, Бичевање Христа, може се наћи у колекцији Фрик у Њујорку.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару