Читај ми!

На тавану пронашли афричку маску вредну милионе, а дали им 150 евра

Француски пар продао је предмет пронађен на тавану за 150 евра, али се испоставило да је у питању афричка маска вредна милионе евра. Због тога преко суда потражују део новца који је достигнут на аукцији. Истовремено, културни активисти кажу да маска мора бити враћена у Габон.

Пензионисани француски пар који је продао афричку маску трговцу половном робом за 150 евра, на суду тражи део прихода након што је предмет на аукцији достигао цену од 4,2 милиона евра.

Случај маске са тавана покренуо је бројна питања о афричком културном наслеђу које је опљачкала колонијална Француска и активисти инсистирају да редак се артефакт, уместо да оде код новог власника, врати Габону.

Неименовани пар, за који је објављено само да имају 88 и 81 годину, те да је настањен у департману Ер и Лоар, југозападно од Париза, одлучио је да прода кућу за одмор у Гару, на југу Француске, због чега је и таван морао да буде рашчишћен.

Контактирали су трговца половном робом који је купио неколико предмета, укључујући дрвену маску, која је сакупљала прашину у поткровљу.

Маска је припадала деди власника куће, који је у колонијално време био гувернер у Африци.

Шест месеци касније, времешни супружници су „скоро пали са столице“ када су прочитали вест о аукцији у Монпељеу на којој се продаје ретка и вредна маска из 19. века која је дело народа Фанг из Габона.

Препознали су маску на фотографији. Препознатљив стил израде описан је као инспиративан за уметнике Пабла Пикаса и Амедеа Модиљанија, а за маску је било наведено да је једна од свега дванаестак сличних у свету.

У аукцијском каталогу је објашњено како је маску набавио човеков рођак, „француски колонијални гувернер Рене-Виктор Едвард Морис Фурније (1873-1931), око 1917. године, под непознатим околностима, вероватно током турнеје у Габону”.

Продаја је узбунила стручне уметничке кругове, а један званичник аукцијске куће рекао је за француску ТВ: „Ова врста маске је чак ређа од слике Леонарда да Винчија – знамо за 22 слике великог мајстора, али знамо само за 10 до 12 маски које су направили различити мајстори народа Фанг у Габону.

На аукцији, у марту 2022, маска је првобитно процењена на око 300.000 евра, али ју је за 4,2 милиона евра добио неименовани купац који је у лицитацији учествовао преко телефона.

Чланови габонске заједнице на југу Француске присуствовали су аукцији у знак протеста, рекавши да маска никада није требало ни да буде у понуди лицитације и да мора бити враћена у Габон.

Случај пензионисаног пара представљен је пред судом у градићу Алеу у уторак, а адвокати пара тврдили су да би с правом требало да добију зараду од аукције након што су маску предали продавцу за неправедну цену од 150 евра.

„Човек мора бити поштен; моји клијенти никада не би маску продали по тој цени да су знали да је реч о изузетно ретком предмету“, рекао је француским медијима у октобру адвокат пара Фредерик Манса Жафре.

Соланж Бизу, из удружења "Collectif Gabon Occitanie", која је присуствовала аукцији са осталим члановима габонске заједнице, била је у уторак и на суду.

Та маска је украдена у колонијална времена. Сва ова уметничка дела – а толико их видимо у музејима – су одузета, а људима који су их направили речено је да су ђавоља дела и да уместо тога треба да верују у Библију. И од тог тренутка, ови артефакти су се појавили у Европи, чинећи још богатијим људе који су деценијама зарађивали на њима и њиховом раду“, рекла је Соланж Бизу.

Данас се овај судски спор односи на унуке гувернера против трговца половном робом. Али нико од њих није легитиман наследник ове маске. Оно што желимо је реституција ове маске, то јест враћање Габону. Ова маска има душу, служила је за успостављање правде у нашим селима. На суду се расправљало о моралу, али шта је са моралом пљачке уметничких дела и нашег достојанства? Где је ту моралност?“, истакла је Бизуова.

Судска одлука о томе да ли део прихода треба да припадне брачном пару очекује се у децембру.

Француски председник Емануел Макрон је после својих првих избора 2017. године позвао на реституцију уметничких дела из француских музејских колекција, рекавши: „Не могу да прихватим да се велики део културног наслеђа неколико афричких земаља налази у Француској“.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво