Читај ми!

Слика стара 300 година коју је амерички војник присвојио током Другог светског рата, враћена у музеј у Минхену

Нестала слика „Пејзаж италијанског карактера“ аустријског сликара Јохана Франца Непомука Лаутерера представљена је на свечаности у немачком генералном конзулату у Чикагу, саопштио је амерички Федерални истражни биро (ФБИ). Компанија „Art Recovery International“ која се бави враћањем и лоцирањем украдених и опљачканих уметничких дела, ушла је у траг слици која је украдена током Другог светског рата у Немачкој.

Слику је у САД донео амерички војник после завршетка рата, а остала је у поседу једног његовог рођака у Чикагу. Слика је 1945. године украдена из  Баварске државне збирке слика у Минхену. Податак о нестанку унет је у базу података немачке фондације изгубљене уметности 2012. године, наводи се у саопштењу компаније Art Recovery International.

 „Суштина нашег рада у компанији Art Recovery је истраживање и реституција уметничких дела које су нацисти опљачкали из јавних или приватних колекција. Претпоставља се и да су савезнички војници можда вредне предмете понели кући као сувенире или као ратне трофеје“, рекао је Кристофер Маринело, оснивач компаније.

Особа која поседује слику била је анонимна када се јавила компанији за потрагу несталог културног блага и тражила је да буде новчано награђена.

„Објаснио сам нашу политику неплаћања украдених уметничких дела, као и да је захтев неприкладан. Такође знамо да је неко покушао да прода слику на тржишту уметности у Чикагу 2011. и да је нестао“, рекао је Маринело.

„Слика под називом Пејзаж италијанског карактера сада ће се поново ујединити са другом сликом која дели сличне мотиве“, наводе из музеја.

Две слике заједно чине панорамску сцену на којој су пастири и путници са својим козама, кравама, магарцима и овцама на броду у реци. Пар ће ускоро бити заједно изложен први пут од Другог светског рата у Минхену, рекао је Бернд Еберт, главни кустос холандског и немачког барокног сликарства у музеју.

Преузимање давно изгубљене слике за њих је важан тренутак, кажу у Музеју:

„То је, заправо, веома редак тренутак, узбудљив. Лаутерер, уметник рођен у Бечу, живео је од 1700. до 1733. године. Када је избио рат 1939. године, многе баварске музејске збирке су евакуисане на безбедне локације у региону, али Лаутерерова слика је нестала почетком рата, што указује на могућност да је украдена.“

Баварске државне збирке слика су први пут почеле да траже слику између 1965. и 1973. године, али су се деценијама касније појавили трагови могуће локације на којој је слика.

Бернд Еберт је долетео из Минхена у Чикаго како би вратио уметничку слику у музеј, где ће бити рестаурирана. Слика ће бити враћена у Музеј „Alte Pinakothek“ у Минхену. 

петак, 05. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару