Читај ми!

Новчаница од 10.000 долара – продата за скоро пола милиона

Новчаница од 10.000 долара из ере Велике депресије продата је на аукцији за 480.000 долара.

Ретка новчаница од 10.000 долара из perioda Велике депресије продата је на аукцији за скоро пола милиона долара. Издата 1934. године, новчаница Федералних резерви је сертификована од стране Paper Money Guaranty (PMG) и оцењено је да има изузетан квалитет папира (EPK), према наводима аукцијске куће Heritage Auctions са седиштем у Даласу.

Бостонска новчаница, на којој се налази лице министра финансија тадашњег председника Линколна, Салмона П. Чејса, нашла се на врху аукцијске понуде на сајму Long Beach Expo након што је продата за рекордну цифру.

„Новчaнице великих апоена увек су изазивале интересовање колекционара свих нивоа“, рекао је Дастин Џонстон, потпредседник за валуте из Heritage Auctions.

„Овај примерак од 10.000 долара прати златни сертификат од 100.000 долара издат 1934. године, а од 18 примерака које је оцењивао PMG, овај пример има највише оцене“, објаснио је.

Највиша сума за коју је раније продата новчаница од 10.000 долара из 1934. била је 384.000 долара у септембру 2020, рекао је портпарол аукцијске куће за CNN у, додајући да ова продаја „поставља рекорд за новчаницу из те године. године“.

Џонстон је у саопштењу додао да је PMG оцењивао још само четири новчанице Федералних резерви од 10.000 долара једнаке овој, и само пет – виших апоена.

Новчаница од 10.000 долара била је новчаница највишег апоена која је јавно кружила – користила се за пренос средстава између банака и Федералних резерви, према наводима са веб-странице Музеја финансија САД.

Међутим, одређена новчаница која је продата на аукцији никада није била у оптицају, према Heritage Auctions. 

Због неупотребе, новчанице у апоенима од 500 долара или више су обустављене 1969. године, наводи се на сајту америчког Бироа за кованице и штампање. Новчаница од 100 долара је од тада била новчаница највишег апоена коју су издале САД.

На врху листе предмета по вредности на истој аукцији, био је и редак златник са двоглавим орлом – од 20 долара из 1899. са мотивом Кипа слободе. На аукцији је продат за 468.000 долара, наводи се у саопштењу.

Издате су само 84 кованице те врсте, а сматра се да их још има око 30, наводи аукцијска кућа.

„Потребно је да поседујете изванредан новчић да бисте се попели на врх листе највреднијих предмета аукције са тако доследним високим квалитетом, а овај из 1899. је таква врста новчића“, рекао је Тод Имхоф, извршни потпредседник Heritage Auctions.

субота, 06. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару