Читај ми!

Србија освoјила бронзану медаљу на светском првенству у е-спорту

Велики успех за нашу CS:GO репрезентацију и целу Србију на међународном IeSF шампионату у Румунији.

Наградни фонд био је 500.000 евра. Међу 120 репрезентација, преко Чешке, Казахстана, Македоније, Украјине, наша репрезентација дошла је до полуфинала.У финалном обрачуну, наши представници поражени су од Шведске, али смо у борби за треће место освојили бронзу.

Од 24. августа до 3. септембра одржао се Светски Е-спортс Шампионат у организацији Међународне Е-спортс Федерације (IeSF), у културном центру целе Румуније, прелепом граду Јашију.

Са 120 нација, 15. по реду Светско Е-спортс првенство било је највеће издање IeSF- овог водећег догађаја, надмашујући Светско Е-спортс Првенство 2022. године на Балију на којем је учествовало преко 600 спортиста из 106 земаља. На овогодишњем светском првенству, највештији еспортисти света такмичили су се за новчану награду од пола милиона долара, медаље и импозантни трофеј који је припао земљи са најбољим укупним пласманом.

Ове године, Српски Савез Електронских Спортова и Е-спортова (SESE) на светско првенство одвео је четири репрезентације, које су браниле боје наше земље у играма Counter-Strike: Global Offensive, еFootball 2023, Tekken 7, и PUBG MOBILE.

Од 96 репрезентација, наш eFootball виртуоз Марко „Рокса’’ Роксић ушао је у најбољих осам и поново доказао да је један од најбољих играча на свету. Ипак, највећи успех остварила је наша CS:GO репрезентација, коју чине Иван ”choiv7” Живковић, Никола "Dragon” Бошковић, Владан ”CLDN” Радевић, Владан ”kind0” Мандић и Алекса ”Impulse” Станкић.

У недељу, 3. септембра одржао се меч за треће место на CS:GO турниру у склопу светског IeSF шампионата, на главној бини надомак велелепне Палате Културе. У борби за бронзану медаљу снаге су одмерили Србија и Узбекистан. Обе екипе су завршиле на првом месту у својим групама, тако да је било тешко предвидети која репрезентација ће преовладати.

Наша екипа је показала невероватну вештину и тимски рад, који је био на потпуно другом нивоу у поређењу са Узбекистанцима. Србија је била изузетно доминантна у овом мечу, који се завршио са убедљвим резултатом 2-0. Са овом победом, Србија је освојила бронзану медаљу, као и заслужену новчану награду од 20.000 долара. Медаље су додељене током свечане церемоније затварања светског првенства у еспорту, која се одржала исте вечери.

„Осећај је невероватан. Само нам је жао што нисмо одиграли мало боље, пошто верујем да бисмо у том случају били у финалу. Ипак, треће место је јако слатко, посебно после овако убедљиве победе. Желео бих да се захвалим свима који су нас бодрили до самог краја. Добили смо много порука подршке од навијача код куће. Само се надам да ћемо следеће године успети да дођемо до златне медаље. Част нам је што смо представљали Србију на међународној сцени еспорта’’, рекао је капитен српске репрезентације, Иван Живковић.

„Желео бих да честитам нашој CS:GO екипи на невероватном перформансу и освојеној медаљи. Ово је сјајно достигнуће за Србију на пољу еспорта и шире, и сигуран смо да ћемо следеће године остварити још бољи резултат’’, изјавио је Никола Нешовић, генерални секретар Српског Савеза Електронских Спортова и Е-спортова.

За српску CS:GO репрезентацију наступају: Иван ”chiov” Живковић, Никола ”Dragon” Бошковић, Владан ”VLDN” Радевић, Владан ”kind0” Мандић, Алекса ”Impulse” Станкић.

Снимак меча за треће место можете погледати овде.

О SЕSЕ

Српски Савез Електронских Спортова и еспортова (SЕSЕ) је једини званични е-Спортс савез републике Србије признат од стране Министарства Спорта који за циљ има популаризацију е-спорта у Србији и региону. Основан је 2008. године, а постаје члан International e-sports Федерације (IeSF) одмах по оснивању 2009.

Задатак Српске е-Спорт Асоцијације је да окупи све гејмере заинтересоване за такмичења на домаћој и интернационалној сцени. Поред регистровања играча из Србије, задатак SЕSЕ је и увођење стандарда у компетитивном гејмингу. Асоцијација је до сада организовала преко 100 догађаја и учествовала на свих 12 светских шампионата. Највећи успех је освојено прво место у Кореји 2015 године у укупном екипном пласману.

субота, 06. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару