Читај ми!

Парне собе и глинене цеви – после 450 година откривен турски хамам у Срему

Смештен на тромеђи Срема, Бачке и Баната, на ушћу Тисе у Дунав, Стари Сланкамен препознатљив је као риболовно подручје, по виногорју и специјалној болници. Међутим, мање је знано да мало место на некадашњој граници два царства има богато историјско наслеђе. После 450 година откривен је једини турски хамам у Срему. У прво време сакривен у темељима некадашњег Жупног дома, потом приватне куће старе сланкаменовачке породице, а данас власништво винарије.

У топлој соби остаци гарежи од ложионице, у зидовима глинене водоводне цеви. Сводови деле некадашње купатило, парну собу и чекаоницу у којој се пресвлачило и пио чај.

Орнаментика, камен и опека хамама са сланом водом, сакривени у темељима куће Мркшића старе више од век и по, чекали су новог власника да место зачетка најстарије бање у Војводини, после више од четири и по века буде виђено.

„Свест о томе ушта се упуштамо је постојала али ефекти су изашли на видело тек кад је рестаурација завршена, трајала је преко две године, све је аутентично јако пуно нам је помогао Завод за заштиту споменика, све је рађено јако пажљиво открили смо чак и остатке подног грејања хипокауста у поду што је велико богаство и значајно за све", рекла је Снежана Спасић, власница винарије Акуминкум.

До хамама у подруму води ресатурирана калдрма, сачуван је и бунар. Уз кућу под заштитом и извор лековите минералне слане воде, одакле се некада хамам снабдевао. Сланачу данас користи Специјална болница, а о историји римског Акуминкума – места на брду – сведоче и остаци средњовековне тврђаве.

„На ушћу Тисе у Дунав баш код Строг Сланкамена сахрањен Атила Хунски Бич Божји затим за време Аустоугара овде је било познато градилиште шајки, чак је било овде око 500 бродова. У време када је Стари Сланкамен припадао Бранковићима деспотима да би заштитили јужне крајеве од доласка Турака у Старом Сланкамену је саграђена црква која је једна од најстаријих у Срему и црква у којој је у то време била негована преписивачка делатност", рекла је туризмолог из Туристичке организације Инђија Слађанa Судар.

Шајки одавно нема, а у две марине је више од двестотине чамаца.

Туристи долазе из целе Србије и иностранства, штета је многи који долазе овде не знају много података историјских и географских за Стари Сланкамен, углавном долазе због спортског риболова, највећи примери улова забележени су управо овде", изјавио је Душан Еглеђија из Удружења наутичара и спортских риболоваца Стари Сланкамен.

Село има око 500 становника, лети са викендашима четири пута више. Пре петнаестак година свака четврта кућа била је празна, данас се тешко може наћи плац на продају.

Реке привлаче, а културна баштина кажу обавезује. На ушћу Тисе у Дунав, прва војвођанска бања и на обали има шта да покаже.

субота, 06. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару