Читај ми!

Некада је градила Нови Београд, а сада у 101. Вера још трага за новим знањима

Стајала је раме уз раме са највећим архитектама Југославије и света. Зна много тога о зградама на Новом Београду јер је учествовала у њиховој изградњи. Вера Пауновић и у 101. години трага за књигама које није прочитала.

Вера Пауновић је седмог јула прославила стоти рођендан. „Ту ваљда нема тајне, не знам, ваљда се и ви сви чудите“, каже уз осмех.

Када је 1945. године уписивала факултет, прва жеља био јој је Хемијски, али, умешао се будући супруг Милан.

„Извадио ме је из тог реда и рекао: ‘Tи нећеш да студираш хемију, ти ћеш да студираш архитектуру’. Ja сам та прва послератна генерација која се уписала на архитектуру. Била сам, онда се тако то обележавало – А206, то је био мој универзитетски број, а било је 400 уписаних“, прича Вера.

Иако је дипломирала међу првима, и тиме показала да је супруг Милан био у праву, на посао је чекала све до 1955. године, када је постала сарадница архитекте Милорада Мацуре у Урбанистичком заводу.

Први пројекат био јој је Народна банка у Сомбору, затим штампарија преко пута Новог гробља, а онда и изградња послератног Новог Београда.

„Не радила, направила! Ако тако може да се каже. Тај Нови Београд од првог дана, ја и сад видим оне баруштине, оне пловке и нашег фотографа Бору Здравковића“, објашњава Вера.

Према њеним речима, Блок 3 био је без солитера.

Имао је две осмоспратнице, имао је дечје обданиште, основну школу и центар Месне заједнице и имао је гаражу“, наводи Вера и истиче да су тада архитекте радиле строго по нормативима колико зеленила по становнику, колико стамбене површине, колике квадратуре треба да буде гарсоњера, колике двособан стан.

Око света захваљујући архитектури 

Била је на специјализацији у Паризу 1970. године. Једина Југословенка међу двадесетак архитеката из целога света. Захваљујући свом раду, обишла је цео свет.

„Некад је било мало и буне зашто ја морам тако да идем. Примали су нас увек градоначелници и ти који су надлежни. Била сам у Лондону, Паризу, Минхену, Копенхагену, Берлину, у Франкфурту...“, набраја Вера Пауновић.

У пензији је скоро четири деценије, али, како каже њена ћерка Мирјана, не стаје.

О свему говори уз осмех, само о себи скромно. Редовно посећује библиотеку и проналази књиге које још није прочитала. Највише воли приче о Београду, чије је многе странице, у ствари, и сама исписала.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара