Читај ми!

Жвакаћа гума – добра или лоша

Састојци жвакаће гуме су нешкодљиви, а сам чин жвакања може чак бити и користан за ментално и физичко здравље људи. Међутим, код неких особа, жвакање изазива бол у вилици или главобољу.

Људи хиљадама година практикују жвакање различитих „гума“, а прве жваке прављене су од сока дрвећа, као што су смрча или манилкара. Међутим, већина модерних жвакаћих гума направљена је од синтетичких материјала.

Много људи свакодневно користи жвакаћу гуму а разлози су различити: неки желе да тиме прикрију задах после неког оброка, друге жвакање гуме опушта.

Али, како научне студије наводе, жвакаћа гума није сасвим безопасна по здравље човека. Исто тако лоша је и за природу.

Жвакање жвакаће гуме може довести до синдрома иритабилног црева, од кога сваке године оболи 45 милиона људи. Интересантно је да су две од три оболеле особе жене. Да ли су са шећером или без њега није важно, јер садрже штетан вештачки заслађивач, који у нашем телу често делује као лаксатив, а изазива и сметње са варењем.

Жвакаће гуме погоршавају здравље зуба

Као и слатка храна, жвакаће гуме хране оралне бактерије које стварају наслаге на нашим зубима и повећавају ризик од каријеса.

Изазивају главобољу

Константно жвакање и померање вилице повећава могућност за пулсирајуће главобоље. Нису препоручљиве ни за људе који имају мигрене.

Како се природа бори са жвакаћим гумама

Старе и скамењене жваке могу се видети скоро свуда у природи зато што се тешко разграђују, будући да су направљене од синтетичких материјала и полимера.

Ако се, ипак, одлучите да жваћете потражите на тржишту еколошке жвакаће гуме које су биоразградиве јер су направљене од природних састојака.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи