Данас је Дан карбонаре

Карбонара, заједно за пицом, једно је од класичних, традиционалних италијанских јела. Због тога је, по мишљењу асоцијација Unione Italiana Food и International Pasta Organisation, заслужила да јој се посвети један дан, а то је шести април.

Француски јутјубер је 6. априла 2017. године објавио видео са „катастрофалним” рецептом за карбонару који је изазвао негодовање широм света. Видео је након тога уклоњен, а тај дан је изабран за дан у коме ће се заиста славити права карбонара.

Данас су друштвене мреже преплављене фотографијама инфлуенсера који позирају са омиљеном карбонаром у ресторану или код куће. Рецепт који деценијама ствара поделу у јавном мњењу: да ли се ставља само жуманце или цело јаје, да ли је могуће да се уместо сира пекорино романо користи пармиђано ређано, бели лук или само лук? Једно је сигурно: свако прави своју карбонару, тврдећи да је баш то прави рецепт.

Класичан рецепт карбонаре је: шпагети, жуманце, посебна врста сланине из места Аматриће, пекорино романо, со и бибер.

Ових дана се у Италији води дискусија о томе да ли је рецепт заиста италијански (карбонара је везана за подручје Рима и генерално територије региона Лацио) или амерички, што је изазвало негодовање Италијана.

Ипак, многи сматрају да су Американци били ти који су за време Другог светског рата шпагетима додали сланину и јаја у праху. С друге стране, међу онима који бране класични рецепт је и Ђанфранко Висани који је, након што је пре неколико дана написао за Фајненшал тајмс да је карбонара америчко јело као и многа друга италијанска храна, изјавио да је то апсолутно италијанско јело.

Наиме, амерички лист је интервјуисао историчара Алберта Грандија, доцента на универзитету у Парми, који је изјавио да многа италијанска јела заправо нису италијанска. Ради доказивања да је карбонара свакако италијанско јело наводе се многи рецепти међу којима и један из 1931. године, у првом издању Гастрономског водича Италије италијанског туринг клуба, чак двадесет година пре званичног првог рецепта карбонаре.

Италијанска традиционална кухиња је ове године кандидована за нематеријално културно наслеђе Унескове баштине.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи