Данас је Дан карбонаре
Карбонара, заједно за пицом, једно је од класичних, традиционалних италијанских јела. Због тога је, по мишљењу асоцијација Unione Italiana Food и International Pasta Organisation, заслужила да јој се посвети један дан, а то је шести април.
Француски јутјубер је 6. априла 2017. године објавио видео са „катастрофалним” рецептом за карбонару који је изазвао негодовање широм света. Видео је након тога уклоњен, а тај дан је изабран за дан у коме ће се заиста славити права карбонара.
Данас су друштвене мреже преплављене фотографијама инфлуенсера који позирају са омиљеном карбонаром у ресторану или код куће. Рецепт који деценијама ствара поделу у јавном мњењу: да ли се ставља само жуманце или цело јаје, да ли је могуће да се уместо сира пекорино романо користи пармиђано ређано, бели лук или само лук? Једно је сигурно: свако прави своју карбонару, тврдећи да је баш то прави рецепт.
Класичан рецепт карбонаре је: шпагети, жуманце, посебна врста сланине из места Аматриће, пекорино романо, со и бибер.
Ових дана се у Италији води дискусија о томе да ли је рецепт заиста италијански (карбонара је везана за подручје Рима и генерално територије региона Лацио) или амерички, што је изазвало негодовање Италијана.
Ипак, многи сматрају да су Американци били ти који су за време Другог светског рата шпагетима додали сланину и јаја у праху. С друге стране, међу онима који бране класични рецепт је и Ђанфранко Висани који је, након што је пре неколико дана написао за Фајненшал тајмс да је карбонара америчко јело као и многа друга италијанска храна, изјавио да је то апсолутно италијанско јело.
Наиме, амерички лист је интервјуисао историчара Алберта Грандија, доцента на универзитету у Парми, који је изјавио да многа италијанска јела заправо нису италијанска. Ради доказивања да је карбонара свакако италијанско јело наводе се многи рецепти међу којима и један из 1931. године, у првом издању Гастрономског водича Италије италијанског туринг клуба, чак двадесет година пре званичног првог рецепта карбонаре.
Италијанска традиционална кухиња је ове године кандидована за нематеријално културно наслеђе Унескове баштине.
Коментари