Читај ми!

Фића се воли, други аутомобили само возе

Фиће су и данас на цени, а вест да је ове године у Америци један на лицитацији продат за 11.000 долара, мами осмехе власника некадашње националне класе који је произведен у милион примерака. Легендарни „Заставин“ аутомобил несумњиво је био симбол социјалистичке Југославије.

Фића на друму сада је већ атракција. За њим се људи окрећу, измами фића покоји смешак, а старији се са сетом сете времена када се у фићи натовареном до крова и са подигнутом хаубом мотора одлазило на море.

Редовни су сусрети љубитеља овог легендарног аута и сваки олдтајмер клуб има и власнике фића. Тешко је утврдити колико их још у Србији има, многи стоје у гаражама, јер их је у последње време компликованио и регистровати.

„Волим фићу зато што сам рођен у фићи и моји родитељи су возили фићу до скоро, ја сам наставио даље. Радио сам у 'Застави', радио сам на производњи те фиће, заволео сам га још као мали, јер најслађе се спава кад запева мењач у четвртој брзини“, каже Драган Златановић, из клуба љубитеља фића у Крагујевцу.

Последњи у низу сусрета љубитеља фића одржан је у Ћуприји на градској плажи, а крај Мораве своје лепо сређене и рестауриране фиће паркирали су власници из готово свих крајева Србији. Највише из Крагујевца, али и из удаљенијих места попут Крупња.

„Ми смо кренули синоћ око пет сати, али смо одмарали и имали смо уз пут квар тако да је мој супруг успешно то решио за двадесетак минута на ауто-путу. Поправили смо квар и кренули даље тако да смо овде стигли можда око 11“, прича Јелена Степић из Крупња и додаје да им је муке задала прирубница.

„Треба доста труда, треба да се то воли, треба времена да се то уради да буде све како треба. Највише љубави“, истакао је Никола Степић, љубитељ фиће из Крупња.

Ненад Петковић покушао је да објасни зашто се фића воли: „Веже ме за моју рану младост и неке лепе тренутке из неког пређашњег периода. Први пут сам сео у фићу кад сам положио и ето та љубав траје и данас“.

Организатор скупа био је клуб љубитеља старих возила „Фића 035“, покровитељ Општина Ћуприја, а на крају манифестације приређен је и дефиле улицама Ћуприје.

понедељак, 07. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи