Читај ми!

Пироћанци знају тајну прављења одличног качкаваља

Пирот је окупио произвођаче и љубитеље сира. Идеја фестивала је да се подигне квалитет производње сирева, али и да се мали произвођачи и сточари мотивишу да повећавају производњу.

Производња сира је стари занат пиротског краја који је своју манифестацију добио, тек, када је пре неколико година заштићено географско порекло пиротског качкаваља. То је отворило нове пословне могућности.

„Цела прича је била да направимо производ који је типичан и препознатљив за пиротски крај, да ово мало млека које постоји у нашем реону, преведемо у производ високог квалитета, који може да парира светским сиревима. Тако, да се надам да ћемо на тај начин да добијемо и адекватну цену“, каже произвођач качкаваља Саша Петровић.

Драган Јовановић из Туристичке организације Пирот наглашава да је циљ да се подиже квалитет онога што се ради на том подручју.

„Наравно, обилујемо укусима и квалитетном храном, али је качкаваљ управо тај, који је заслужан за неку гастрономску причу“, додаје Јовановић.

Директор Осијечког сајма Алан Вукашиновић наводи да се излагачима ниди да дођу и да освоје ново тржиште: „Сигуран сам да су ваши производи, ја сам их управо пробао, толико квалитетни“.

Кад је ђубек најслађи

За посетиоце то је и ретка прилика да на лицу места виде како се праве ђубек и белмуж, али и да их пробају.

„Ђубек је остатак од качкаваља, кад се погача затвара. Он се у принципу једе врућ, кад је врућ онда је најслађи“, објашњава качкаваљџија Бобан Јовановић.

Нинослав Ранђеловић из Сврљишке млекаре каже да је тајна белмужа у добром сиру, младом, пуномасном спреманом на традиционални начин.

Због доброг сира у Пирот се допутовало из свих крајева Србије. Посетиоцима фестивала, између осталих укуса, пажњу привлачи сир са мирођијом, димљени сир са паприком.

Номадско грчко племе Црновунци, пре два века стигло је на Стару планину и донело тајну прављења качкаваља. Пироћанци су је сачували и до данас нису ништа променили.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи