Читај ми!

Неуобичајено велик – потенцијално највећа скулптура римског фалуса откривена у Шпанији

Позамашна камена скулптура пениса, недавно откривена на древном римском локалитету у Шпанији, дугачка је 46 центиметара, због чега би могла да буде највећи исклесани римски фалус - икада откривен.

Стручњаци кажу да су Римљани клесали мушке гениталије као заштиту од баксузлука, а ова је откривена у Ел Игерону, локалитету близу града Нуева Картеја у региону Кордоба.

Градски историјски музеј Нуева Картеје предводи откопавање и необично откриће је поделио на Фејсбуку.

Ел Игерон датира од четвртог века пре нове ере, а првобитно је био иберијска насеобина коју су Римљани заузели 206. године пре нове ере.

Шпански истраживачи сматрају да је скулптура уклесана у камену који је био поносно изложен у подножју торња који су направили Римљани.

Фалусни симболи били су важни у култури Старог Рима и често су коришћени као заштита од несреће и баксузлука, али и у нади да ће поспешити плодност. Због тога се често могу наћи на оваквим локалитетима.

Оно што новооткривену скулптуру одваја од осталих јесте величина.

„Овај је неуобичајено велик. Тренутно испитујемо да ли је икада пронађен неки сличних димензија“, каже археолог Андрес Ролдан Дијаз.

Шпански лист Паис наводи да је врло могуће да је ово највећа скулптура римског фалуса икада пронађена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи