Читај ми!

Брод Мисури исписао историју, окончао рат, али и уступио палубу Шер да сними спот

Други светски рат званично је окончан 2. септембра 1945. године када је Јапан на америчком броду „Мисури” потписао капитулацију. Ово је шест интересантних чињеница о броду који је данас музејски експонат.

Брод Мисури исписао историју, окончао рат, али и уступио палубу Шер да сними спот Брод Мисури исписао историју, окончао рат, али и уступио палубу Шер да сними спот

Последњи амерички бојни брод

„Мисури” је последњи изграђени амерички бојни брод и последњи који је повучен из употребе.

Предаја Јапанаца на палуби „Мисурија” довела је до краја Другог светског рата и најупечатљивији је догађај у пет деценија дугој каријери овог брода, који је преживео три рата. 

„Моћни Мо” 

Надимак овог славног брода је Моћни Мо (Mighty Mo), а добио га је због моћног наоружања које је поседовао.

Брод је био наоружан главном батеријом од девет топова калибра 406 мм и секундарном која се састојала од двадесет топова (127 мм). Брод је био опремљен и противавионском батеријом од осамдесет топова калибра 40 мм и четрдесет девет аутоматских топова калибра 20 мм. 

Преживео напад камиказа

„Мисури” је у рат ушао прилично касно, када су Јапанци почели да користе пилоте камиказе који су причињавали велике штете противницима.

Једанаестог априла 1945. један пилот самоубица jе ударио по десној страни брoда, због чега је избио пожар, али је посада успела да угаси ватру пре него што се проширила. Брод је успео да се извуче са минималном штетом.

Шер на „Мисурију” снимила спот

Славна певачица Шер је 1989. снимила спот за песму If I Could Turn Back Time управо на „Мисурију”.

Иако је Морнарица предложила други брод јер у тренутку снимања „Мисури” није био усидрен, официр задужен за комуникације је рекао продуценту: „Ми имамо историјски најзначајнији борбени брод на свету. Овде се окончао Други светски рат. Желите на њему да снимате.”

Морнарици је упућено неколико критика због перформанса музичке звезде, али посада и већина јавности је позитивно реаговала на спот.

„Када би бојни бродови могли да поцрвене, ‘Мисури’ би био јарко црвен”, навео је тада колумниста Џек Андерсон.

Улога и у филмовима

Као и други бродови америчке морнарице, „Мисури” је имао улогу у неколико продукција. Једно од најистакнутијих појављивања било је у научнофантастичном филму Battleship из 2012.

Тај филм је заснован на игрици „Хасбро”, а реч је о интернационалној флоти бродова која се суочава са ванземаљском флотом док извршава поморске војне вежбе.

Иако тада увелико није пловио, у филму је приказан у акцији на мору. Како би се то постигло, коришћена су три тегљача.

Појавио се и у филму Under siege (1992). 

Три брода носила су име „Мисури” 

Поред „Моћног Моа”, у историји Морнарице САД постојала су још два брода која су носила име државе Мисури.

Фрегата „Мисури” је поринута 1841. године, али је уништена у пожару само две године касније. Један борбени брод који је био у служби од 1900. до 1922. је такође носио име „Мисур”. 

уторак, 08. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи