Читај ми!

Килиманџаро добија брзи интернет тако да планинари могу одмах да се похвале својим подвигом

Танзанијска влада је инсталирала услуге брзог интернета на обронцима планине Килиманџаро, омогућавајући свима који имају паметни телефон да свој успон на највишу планину у Африци одмах објаве на Твитеру, Инстаграму и свим осталим друштвеним мрежама.

Државна корпорација за телекомуникације Танзаније поставила је широкопојасну мрежу на надморској висини од 3.720 метара, а министар информација Напе Ннауи означио је овај догађај као историјски.

„До сада је то било прилично опасно за посетиоце и водиче који су морали да се пењу без приступа интернету“, рекао је Ннаује на свечаности поводом покретању услуге, праћен владиним званичницима и туристима.

„Сви посетиоци ће моћи да се повежу на интернет до ове тачке“, објаснио је министар у Хоромбу, једном од кампова на путу ка врху планине.

Обећао је, такође, да ће врх планине високе 5.895 метара имати интернет везу до краја године.

Прошле године, танзанијска влада је објавила планове за изградњу жичаре на јужној страни Килиманџара, што је изазвало немир међу планинарима, организаторима експедиција и еколозима.

Планина Килиманџаро је важан извор прихода од туризма у Танзанији и суседној Кенији, са око 35.000 људи који сваке године покушавају да стигну до врха.

Овековечена у краткој причи Ернеста Хемингвеја Снегови Килиманџара, планина је део националног парка, а такође је и место светске баштине Унеска.

Технологија се све више инфилтрирала у свет планинарења, а пењачи на Монт Еверест уживају у лаком приступу бежичном интернету, а захваљујући агрегатима за производњу струје планинарима је омогућено да деле фотографије са свог похода, додуше и могућност да упуте позив упомоћ у случају несреће.

Насупрот томе, када су Едмунд Хилари и Тензинг Норгај стигли на врх највише планине на свету 29. маја 1953. године, вест је стигла до спољног света тек 2. јуна, баш на време за крунисање краљице Елизабете Друге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи