Читај ми!

Постојање чудовишта из Лох Неса, према британским научницима, можда и није потпуно немогуће

Пошто су пронађени фосилни остаци плезиосауруса у речном систему старом сто милиона година у Мароку, који је сада део сахарске пустиње, истраживачи сматрају да је постојање чудовишта из Лох Неса „условно могуће доказати“.

Нови рад истраживача са Универзитета у Бату наводи на закључак да су плезиосауруси, за које се некада сматрало да су морска створења, можда живели у слаткој води – што значи да је легендарно чудовиште из Лох Неса могло бити праисторијско створење.

„Древна мароканска река је била препуна месождера који су живели једни поред других. Овде није било препоручљиво купати се", наводи Дејв Мартил, коаутор студије.

Истраживачи су прикупили фосиле плезиосауруса, дуговратих морских гмизаваца из реда Плезиосаурија. Пронађене су кости и зуби створења дугих три метра, као и кост предњег пераја дуга један и по метар.

Стручњаци тврде да су се ове животиње појавиле у периоду касног тријаса (геолошког периода који обухвата време пре око 245 до 202 милиона година). Посебно су били распрострањени током периода јуре.

Неси је створење или група створења за које се говори да живе у језеру Лох Нес, дубоком слатководном језеру које се налази близу града Инвернес у северној Шкотској. Заједно са Бигфутом и Јетијем је једна од највећих мистерија криптозоологије.

Лох Нес је привукао пажњу широм света 1933. године, када је Хуг Греј направио неколико снимака, али је само један развијен. То је била прва фотографија наводног чудовишта, а многи научници и стручњаци сматрају доказе за Несино постојање или варком или погрешном идентификацијом, али многи људи који живе тамо верују да Неси постоји, због разних мистериозних догађаја који су забележени.

Универзитет у Бату објавио је саопштење за јавност у којем се наводи да ново откриће указује на то да је постојање чудовишта из Лох Неса „на једном нивоу, уверљиво“.

„Плезиосауруси нису били ограничени само на мора већ су насељавали и слатку воду. Али фосилни остаци указују такође на то да су, после скоро сто педесет милиона година, последњи плезиосауруси коначно изумрли у исто време када и диносауруси, пре 66 милиона година.“

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи