Читај ми!

Американац поднео тужбу против трговине која није хтела да му замени чарапе

Примаљен доживотном гаранцијом на вунене чарапе, Кент Слотер из Мисурија купио је десетак пари у „Бас про шопу“. Међутим, када су у продавници после неколико година одбили да му поново замене чарапе, одлучио је да покрене грађанску парницу и затражи пет милиона долара одштете.

Током година Кент Слотер је у више наврата успевао да у „Бас про шопу“ у Спрингфилду где их је купио, замени своје дотрајале вунене чарапе „редхед“ које наводно имају доживотну гаранцију. Сваки пут, заослени су испоштовали обећање дато у реклами и замењивали дотрајале чарапе за нове.

Онда су једног дана, како стоји у тужби коју је поднео Слотер, одбили да му дају чарапе са „доживотном гаранцијом“ – које се продају за 11,99 долара – за неке које имају двомесечну гаранцију.

Сада, Слотер тужи „Бас про шопс“, тврдећи да малопродајни гигант са седиштем у Мисурију обмањује купце „шупљим обећањима“. Почетком месеца поднео је групну грађанску тужбу америчком Окружном суду за западни округ Мисурија. Он тражи суђење пред поротом и пет милиона долара одштете за себе и свакога ко се придружи његовој тужби.

„Ова тужба се односи на један једноставан принцип: Обавеза корпорација је да потрошачима кажу истину. 'Бас про шоп' је обећао својим купцима када је понудио своје 'редхед' чарапе са доживотном гаранцијом. Те речи би требало нешто да значе“, наводи се у изјави коју је Синглтон Шрајбер, адвокатска канцеларија са седиштем у Калифорнији која заступа Слотера, послала Вашингтон посту.

Из „Бас про шопса“ су одбили да коментаришу ове оптужбе.

Због повећаних трошкова и злоупотреба и други трговци на мало су смањили „доживотне гаранције“ и великодушну политику замене старог за ново. Али „Бас про“ наставља да продаје своје чарапе бренда „РедХед“ нудећи доживотну гаранцију, тврди се у Слотеровој тужби.

У реклами се између осталог каже: „Ово је последњи пар чарапа који ћете морати да купите до краја живота“ - јер имају „доживотну гаранцију“ и да купци могу да их „замене без надокнаде“ уколико се истроше.

Тужба се позива на видео објављен на Јутјубу у којем менаџер „Бас про шопа“ у Нешвилу држи „доживотну чарапу 'редхеад'“. Осим што је хвали као „најбољу чарапу за лов/пешачење коју можете купити“, менаџер наглашава да су „То су заиста чарапе које ће нас служити до краја живота“.

„Ако се било шта деси – ако вам машина за сушење украде једну од њих – донесите другу, а ми ћемо вам дати потпуно нове чарапе“.

Годинама су у поменутој продавници испуњавали то обећање, стоји у тужби. Слотер је проценио да је купио око 12 пари чарапа између 2014. и 2021. године. Почео је да враћа два до четири пара одједном од 2015. године. „Бас про“ му је дао нови пар за сваки, а последња таква размена се догодила почетком 2020. године.

Али када је Слотер покушао да замени своје чарапе у јануару 2021, службеник је то одбио и упутио га у службу за кориснике, каже се у тужби. Тамошњи запослени су наводно рекли Слотеру да више неће мењати његове вунене „редхед“ чарапе за нове. Уместо тога, понудили су чарапе које имају гаранцију од 60 дана – оне које су биле „обележене“ шаром, „вероватно зато да запослени у продавници знају да за те чарапе од 60 дана неће бити поштована никаква гаранција изван ограниченог гарантног рока“, наводи се у тужби.

Крајем прошлог месеца, Слотер је сазнао да „Бас про“ и даље рекламира да за поменуте чарапе дају доживотну гаранцију. Наручио је пар преко интернета, а 6. јула стигле су чарапе. Упркос ономе што му је било обећано на мрежи, на паковању чарапа се наводно не помиње доживотна гаранција или било каква гаранција.

Крис Родригез, још један адвокат који заступа Слотера, рекао је за Пост да његов клијент није потрошио много новца током година, али зато позивају друге купце да им се придруже у тужбеном захтеву.

„То је сврха грађанских парница... да заштитимо потрошаче“, наглашава Родригез, „и то је оно што ми радимо“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи