Читај ми!

Захваљујући баки и Ђорђу Марјановићу, Јулија Горјачева је почела да учи српски

Рускиња Јулија Горјачева први пут је дошла у Србију 2006. године одмах пошто је на факултету почела да учи српски. Ипак, прву реч на српском је научила захваљујући баки, која је обожавала Ђорђа Марјановића.

Јулија Горјачева је рођена осам хиљада километара далеко од Москве. Завршила је филологију на Универзитету Ломоносов и лиценцирани је туристички водич. У Љубљану је дошла на курс словеначког језика.

Изборни предмет на факултету јој је био српски, и како сама каже, није погрешила. Први пут у Србију је дошла 2006. године.

„Тада сам тек почела да учим српски језик и први осећај није био да је то иностранство, пошто ми је све било толико блиско, као да сам отишла у неки други град у Русији. Увек причам својим студентима да сам првог дана остала гладна у Србији зато што сам ушла у кафану, гледала јеловник и нисам знала шта је то и од свих јела сам изабрала шкембиће, пошто ми је то изгледало егзотично. Међутим, нисам то појела, али сваки пут када сам долазила, наравно упознајеш и нове људе, тако да сада у Србији можда имам и више пријатеља него у Русији“, каже Јулија.

Воли Београд, а Дорћол јој је омиљено место.

„Што се тиче архитектуре, мени се јако свиђају зграде које су изградиле наше архитекте. На пример, Краснов је подигао доста зграда у Београду и то је лепо. Волим Дорћол, мени је тај део града један од омиљених“, додаје Јулија.

Открива да је њена бака обожавала Ђорђа Марјановића и много је волела песму Девојко мала, тако да је прва реч на српском коју је научила била управо девојка.

Већина туриста који дођу у Москву, одушевљени су Кремљом, али ретко ко зна шта је унутра.

„Ту је јако занимљиво што ми у Кремљу имамо једну цркву где су фреске српских владара. Ту је и цар Лазар, и Свети Сава, тако да увек се туристи одушеве када виде те фреске, наравно“, каже Јулија Горјачева.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи