Читај ми!

Венеција – улазнице од три, осам и десет евра, са личним кодом који обезбеђује попусте

Више од седам милиона туриста посети Венецију сваке године, а у појединим периодима у години кретање градом је практично немогуће због огромног броја људи који дођу у обилазак само на неколико сати. Градске власти су због тога усвојиле нови начин уласка у тај град, најавивши велику светску кампању која ће објаснити туристима како ће од 2023. моћи да улазе у Венецију. До тада имамо још шест месеци да Венецију обиђемо гратис.

За посету Венецији од 16. јануара наредне године куповаће се улазница, баш као када се улази у музеј. На тај начин, Венеција жели да се заштити од прекомерног масовног туризма који  самим туристима онемогућава пријатан обилазак града, а становницима нормалан свакодневни живот.

"Венеција је први град на свету који уводи овај систем и који на тај начин покушава да се избори са прекомерним бројем туриста у одређеним периодима у години. Ово је врло комплексан систем", истиче Симоне Вентурини, саветник за туризам.

Систем ће организовати Контролна соба Општине Венеција, једна врсте Великог брата који посматра град преко стотина монитора који приказују видео-записе са 360 камера и 40 бројача особа које пролазе трговима, улицама, мостовима и каналима. Присуство туриста моћи ће да се прати и преко телефонских ћелија.

"Венеција са својом лагуном представља баштину Унеска и ту спада много острва око града које треба посетити, док се туристи већином заустављају на Тргу Светог Марка и код моста Ријалто. Имамо Лидо где се налази Маламоко, једно од историјски најважнијих места у Венецији. Ту је и острво Мурано, познато у свету по стаклу док је Бурано познат по раду са чипком, затим и острво винограда где су засађени први виногради. Тако да Венеција није само историјски центар и позивам туристе да посете ова околна места, јер ту има толико тога да се види а много је мање света", рекао је Федерико Канер, одборник за фондове ЕУ.

Одборник за буџет општине Венеција Микеле Зуин изјавио је да Венеција неће бити никада затворена, али да није искључено да ће у појединим моментима бити лимитиран број туриста који ће улазити што ће омогућити пријатнији, сигурнији и мирнији начин посете граду а становници ће имати мирнији живот.

"Плаћање је подстицај или одвраћање од уласка у град у одређеним периодима, јер је то једини начин да се регулише огроман прилив туриста", истакао је Микеле Зуин, одборник за буџет општине Венеција.

Тарифе за улазак у Венецију зависиће од степена закрчености које је предвиђено за одређени дан и биће подељени на зелено светло, што значи низак ниво, црвено – средњи ниво очекиваног броја туриста и црно светло, што значи да се очекује изузетно велики број људи који ће посетити град. Самим тим улазнице ће се коштати три, осам или десет евра, а особе ће имати лични кју-ар кôд који ће им омогућити попусте на јавни превоз и музеје.

среда, 09. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи