Читај ми!

Трудница кажњена зато што је била сама у колима, а она тврди да их је било двоје

Једна трудница је довела у питање правило о ограничењу које важи на појединим трасама ауто-пута у Сједињеним Државама по коме се захтева најмање два путника у аутомобилу. Тврди да их је у аутомобилу било двоје, јер је трудна.

Када нека одлука на крају производи исход, углавном негативан, који се није очекивао, у економији се назива закон нежељених последица. То се догодило Бренди Ботоне из тексашког града Плејно, мајци која је тренутно у 34. недељи трудноће, а која сматра да по новом америчком федералном закону који фетус третира као живо биће, она није била сама у колима.

Наиме, Бренда је кренула по сина у школу, али пошто је каснила, одлучила је да се укључи на деоницу пута на којој важи пропис да у возило морају бити најмање два путника. Када се искључивала са ове деонице, на контролном пункту ју је зауставила полиција.

Бренда је новинару Далас морнинг њуса, испричала како је текао разговор са полицајцима.

„Полицајац је завирио и питао: 'Има ли још некога у колима?'“.

„Реклао сам, 'Па, да'“. „Питао је: 'Где?'“.

„Показала сам на стомак и рекла: 'Моја девојчица је овде. Она је особа'“.

„Рекао је: 'О, не. Мора да су две особе ван тела'“.

„Један од полицајаца ми је одбрусио када сам споменула да је ово живо дете, јер је Врхони суд поништио пресуду Рое против Вејда. „Тако да не знам зашто то не видите", рекла сам.

„Само је махнуо колеги полицајцу који ми је уручио казну и рекао: 'Ако се будете жалили, највероватније ће жалба била одбачена'“.

Бренда је бесна зашто је кажњена са 215 долара јер сматра да није прекршила закон и да су у аутомобилу биле њих две, она и њена ћерка у стомаку. Сматра да казна мора бити поништена јер је по новом закону плод живо биће.

Надлежни из шерифове канцеларије округа Далас одбили су да коментаришу овај случај и аргументе Бренде Ботоне о трудноћи.

Она пак, инсистира на томе да држава мора да уважи њену жалбу. Ако се фетус сматра живим бићем пре рођења, зашто се онда не рачуна као други путник?

Ејми О'Донел, портпаролка Тексашког савеза за живот, групе која се бори против абортуса, објашњава да мада кривичи закон Тексаса признаје нерођено дете као особу, закон о саобраћају Тексаса не прецизира исто.

„Дете које живи у мајчиној утроби не заузима додатно место. А пошто је само један путник заузео седиште, аутомобил није испуњавао критеријуме потребне за вожњу том деоницом“, сматра О‘Донелова.

Бренди Ботон је заказано суђење за 20. јул, на коме ће, како тврди, инсистирати на томе да је неоправдано кажњена и захтевати да јој се казна поништи.

среда, 09. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи