Читај ми!

Зашто је плажа у Тексасу пуна језивих пластичних лутака

За сада није познато одакле потичу језиве пластичне лутке које вода избацује на тексаску плажу.

Недавно је групу људи који су боравили на обали на југу Тексаса, изненадио призор раскомаданих лутака које је вода избацила на копно.

Обала је убрзо била прекривена сломљеним, изобличеним луткама делимично прекривеним песком, морским алгама и шкољкама. А њихово порекло остаје – мистерија.

Џејс Тунел, директор локалног резервата Mission-Aransas Reserve рекао је за KIII News да није сигуран одакле долазе лутке, али и да је приметио да океанске струје избацују много смећа на плаже у јужном Тексасу.

Међутим, водитељ емисије Last Week Tonight, Џон Оливер има план за излазак из чудне ситуације. „Спалите их, све их спалите одмах", рекао је Оливер.

Упркос томе што ужасно изгледају, ове лутке су оствариле одређену корист – Тунел је изјавио да је група људи продала неке од делова лутака како би прикупила новац за рехабилитацију морских корњача.

Али, Оливер је предложио корак даље, нудећи донацију од 10.000 долара групи за све преостале лутке и делове. Додао је да ће са сарадницима накнадно размотрити како ће се решити лутака.

Директор локалног резервата Тунел – изјавио је да прихвата понуду. Много смећа завршава у океанима, и гомила се, у виду на пример џиновских острва смећа у Пацифику.

Смеће у води може да изазове разне проблеме – од угрожавања морских дивљих животиња до избацивања гомила смећа на плажама.

Пошто смеће из воде, захваљујући струјама, путује по целом свету, то је повремено чак помогло научницима да науче више о океану.

Године 1992, пошиљка пластичних играчака за купање пала је са теретног брода усред Тихог океана.

Играчке су плутале на отвореном мору, достижући обале свуда од Хаваја преко Аљаске до атлантске Канаде, а можда и даље. Научници су тако могли да искористе кретање играчака за проучавање глобалних океанских струја.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи