Читај ми!

Шта сте у ствари добили када у Србији некоме купите звезду

Делић космоса, изгледа, може имати свако од нас. У Србији можете купити звезду, дати јој име и за то добити потврду. Продавци, кажу да је интересовање велико. Астрономи истичу да небеска тела нису ничије власништво, а у Унији потрошача да нема законских неправилности.

На небу постоји 3.000 звезда које су видљиве голим оком. И милијарде оних које не можемо видети, али их можемо купити, назвати по жељи или поклонити некоме. И то веома лако.

„Заинтересована особа се нама јави, одабере у ком сазвежђу жели да буде та звезда. Након тога одабраће које име та звезда ће да носи, од ког датума треба да носи и кратку посвету. И онда се приступа изради физичког дела пакета који подразумева сертификат, мапу и то писмо", каже Ристо Смољо, председник Друштва астролога Србије.

И за три до четири дана звезда је ваша. Поводи су различити - рођендани, годишњице, венчања. Стручњаци тврде да је реч о помодарству и да је апсурдно да неко продаје нешто што није његово власништво.

„Када људи дођу и постављају питања - шта су они добили за тај новац, ми им само кажемо добили сте право да се та звезда зове по вашем имену, али искључиво у њиховом интерном каталогу. У званичним каталозима звезде носе само каталошке ознаке, не наша имена", објаснио је Јован Алексић, из Астрономског друштва „Руђер Бошковић".

„Овај вид трговине је законом дозвољен, међутим постоји обавеза трговаца да предуговорно информише потрошача да је реч о симболичној, а не стварној куповини, као ни да сертфикати које трговци издају нису регистровани", истакла је Весна Перинчић из Републичке уније потрошача.

Купци морају бити свесни шта купују.

„Колико имамо право да именујемо неку звезду, толико немамо то да радимо. Тако да је то чисто симболичан поклон", додаје Ристо Смољо.

Идеја о куповини звезда настала је пре скоро три деценије у Америци, када је један Канађанин желео да звезду назове по својој ћерци.

Некима ни ово није довољно, па купују и парцеле на Месецу или Марсу. Највећи власници су Израелци, док је Кина једна од ретких земаља која је забранила овакву врсту куповине.

Купци су углавном холивудске звезде, мада, кажу, ни ми не заостајемо за Холивудом. Било да смо за или против, једно је сигурно - звезде подједнако сијају свима нама и то потпуно - бесплатно.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи