Читај ми!

Паника на „острву лепих и богатих“: Стиже сиротиња!

Цела Немачка последњих дана збија шале са Зилтом, ексклузивним одмаралиштем у Северном мору. Наиме, на Зилту страхују да би смешно јефтине возне карте током лета могле да им доведу клијентелу каква им не треба.

Лети је на Зилту ионако гужва, па „мислимо да острво није оптимално припремљено за карту од девет евра и навалу која се стога очекује", рекао је Мориц Луфт, директор маркетинга чувене туристичке дестинације.

То је фин начин да се каже оно од чега на Зилту страхују – од навале викенд-туриста плићег џепа. То је клијентела каква се обично не виђа на идиличном острву у Северном мору, које се напола у збиљи, а напола цинично назива „острвом лепих и богатих".

Тако се наиме звао и један документарни филм из седамдесетих о Зилту, који најсеверније немачко острво приказује као оазу за џет-сет, затворени круг људи где већ ни цене не дозвољавају обичној раји да промоли нос.

Воз скоро џабе

Али, сада је немачка Савезна влада наумила да током јуна, јула и августа понуди свима месечну карту за железницу за тричавих девет евра. Ако план буде изведен до краја, са том картом моћи ће се у све регионалне возове и градски превоз било где у Немачкој (брзи возови се не рачунају).

Зато се већ данима у немачкој јавности баве Зилтом, и на рачун тога збијају шале. Као рецимо кад корисник Твитера описује како је Зилт изгледао до сада, и како би могао да изгледа током лета: Острво је, наиме, са копном повезано железничким насипом дужине преко осам километара. Стога је врло популарна возна линија Хамбург–Зилт.

Сматра се да би многи знатижељници могли да искористе историјски попуст – иначе једну од мера Немачке против велике потрошње и поскупљења горива – да привире у тај рај „лепих и богатих", али да у њему баш и не потроше паре.

Становници и угоститељи већ гунђају, из Немачких железница се спремају на крцате возове.

Шампањац и јефтина кобасица

Не ради се о имиџу „биотопа лепих и богатих", одвраћа Мориц Луфт. Каже, ваља мислити на групе школске деце и омладине, на породице које су резервисале одмор. „За све госте желимо да обезбедимо опуштени одмор без ометања."

Кад тако Луфт упозорава да би у возовима и градском превозу на острву могла да буде превелика гужва, левичарски лист Тагесцајтунг из Берлина у томе види само еуфемизме:  „Северњачка углађеност му забрањује да каже где је прави проблем за његове ортаке, угоститеље са Зилта: Они јефтине возове виде као тројанског коња за суперсиромашне", пише лист.

„Шта острвске гостионице које нуде шампањац и крабе имају од тога да им около тумарају хорде људи сивих лица, који живе у некаквим подрумским становима, а на Зилту трагају за јефтином кобасицом са све крокодилом на надувавање и кантицама за песак?", иронично пише лист.

Опет „дани хаоса"?

Та оштра критика левичара опомиње на стање друштва. Али и на један чувени догађај из 1995. године. Тада је наиме железница такође понудила јефтине викенд-карте, па су на Зилту, тада сасвим отворено, поручивали да не желе парадајз-туристе.

То се, мало је рећи, није свидело анархистима и панкерима из Хамбурга који су позвали на „дане хаоса" на Зилту. На крају је педесет њих ухапшено на острву, пошто су демолирали један железнички вагон и направили штету од 30.000 марака.

И сада друштвеним мрежама круже позиви из анархистичких кругова, али и од еколошких активиста, да се у јуну направи „хаос" на Зилту. Тешко је рећи колико су позиви озбиљни.

четвртак, 10. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи