Читај ми!

Бака Терез, последњи мајстор молераја у селу – термини су јој попуњени недељама унапред

Бака Терез, из села Светозар Милетић код Сомбора, последњи је мајстор молераја у селу. Иако има 76 година, посао ради с љубављу, а термини су јој попуњени неколико недеља унапред.

У свакој кући у селу Светозар Милетић, где постоји молерај на зиду, зна се да га је радила бака Терка. Иако је у другој половини осме деценије, ова вредна жена одлази на посао сваког дана, осим недеље. Једном руком помера лестве, другом ваљком извлачи шару. На крају, штрафту извлачи ручно, помоћу лењира и четкице.

„На лестве горе, доле. Знаш ти колико пута морам отићи горе, доле. Волим радити. Ја волим то радити. Обожавам. И још кад лепо ми успе“, каже Терез Кањо.

Занат је научила од рођака. Неколико пута је своју кућу прекречила, све док није била задовољна резултатом. Посла има, телефон звони, па је заузета и по неколико недеља унапред.

„Имам 300 динара на сат. Ја не причам, и кафу десет минута па часком то попијем и бежим. Свакаквог народа има“, додаје Терез.

Каже да тај посао неће нико да учи. Младима је то мало плаћено. Ипак, уз малу пензију, која јој је остала од покојног мужа и мало плаћену сатницу, она успева пристојно да живи.

„Имам једне лестве, то су моје. Некад носим на рамену и терам бицикл, а неко дође по мене. Нисам госпођа да наручим, ти дођи колима ради мене. Ја ћу бициклом и носим торбу“, наводи Терез.

Након завршене преподневне смене, бака Терка седа на бицикл, одлази да скува ручак и намири домаћинство, па онда опет одлази на посао у послеподневну смену.

четвртак, 10. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи