Читај ми!

Вајар јединствених слаткиша – нема шта не може да направи од чоколаде

Нишлија Вељко Спасић желео је да буде вајар. У средњој уметничкој школи у Нишу није било тог смера па се определио за текстил. Годинама је био у свету моде а онда је нашао начин да се као вајар оствари кроз чоколаду.

Од чоколаде нема шта не уме али је препознатљив углавном по колачима у облику воћа који изгледају као - убрани са дрвета.

„За то воће што радим, јесте основа круг-лопта, али остатак воћа као што је крушка градим дресер кесом, шпаклицом обликујем буквално вајам колач. Искључиво правимо од тих квалитетних сировина које се увозе из Белгије, не користимо маргарин, колачи не садрже додатни шећер. Ако је воће, то је воћни пире од малине, маракује, манга, ананаса...", испричао је Вељко.

Креативан одмалена Вељко је завршио средњу уметничку школу и једно време видео себе у свету моде. На једном такмичењу у Јапану освојио награду за слику на свили али је од јапанске стипендије одустао је да би остао у Србији са мајком и сестром са којом је прошле године, усред короне, званично покренуо посластичарски посао.

„Када смо отворили посластичару ми смо четири пута дневно пунили витрину са колачима. Ја нисам могао да спавам да бих то све успео да направим", додаје Вељко.

Од тада па до сада поруџбине само пристижу а Вељко сваки нови задатак схвата као прилику да напредује.

„Имамо нешто друго у плану, радићемо циркус. Цео месец ће да буде у том духу, са кловновима, фокама, тигровима... Колачи у том облику. Имамо и поруџбине, што се тиче свадби, сад иде тај период када се венчавају и праве славља. Имамо поруџбину - реалистични лимун да урадимо, рецимо 500 комада да урадимо. Неће бити у жутој боји него бели седеф, због свадбе, и да кажем, то ће ми бити један велики изазов", навео је овај вајар-посластичар.

За сада је каже највише поносан на награду са такмичења у Атини . Жеља му је да отвори школу чололаде а почео је и да припрема експонате за своју изложбу скулптура од чоколаде коју планира за неколико месеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи