Читај ми!

Сијетл има први стални музеј дигиталне уметности

Први стални музеј НФТ уметности на свету налази се у Сијетлу, а главни циљ му је едуковање јавности и популаризација дигиталне уметности засноване на блокчејну и криптовалути.

Незамењиви токени (НФТ) су врста дигиталне имовине којој је недавно експлодирала популарност, а НФТ уметничка дела продају се за милионе долара. Незамењиви токени постоје на блокчејну, евиденцији трансакција која се чува на умреженим рачунарима.

Музеј је отворио своја врата у јануару и од тада пружа место уметницима и колекционарима да прикажу своје НФТ-ове у физичком окружењу, док је циљ едукација јавности о овом прилично новом тржишту дигиталне уметности.

„Стварно смо схватили све могућности гледања на ову врсту уметности на начин да заправо успорите, видите све детаље", наводи Џенифер Вонг, једна од суоснивача и кустос НФТ музеја у Сијетлу, прености Ројтерс.

Локални дигитални уметник Максим Сургуј присуствовао је отварању музејске изложбе „Разговор о клими“ 16. априла, на којој су представљени његови радови који се продају као НФТ на мрежи, али се такође могу штампати у физичком облику.

„Раније, ако правите дигитално уметничко или физичко уметничко дело, постојало је много ограничења у томе ко може да види уметничко дело или како може да га поседује“, каже Сургуи, који ради у технолошкој индустрији у Сијетлу и пре годину и по се упустио у крипто-базирану уметност.

Према мартовском извештају компаније "Research and Markets", са седиштем у Ирској, очекује се да ће глобално НФТ тржиште порасти на преко 21 милијарду долара у 2022. години.

„НФТ је заправо само уговор који означава власништво над неком врстом имовине“, објашњава Питер Хамилтон, суоснивач музеја. „Ови токени… су у основи уговор који каже да овај серијски број припада овом уметничком делу, и ако поседујете овај токен, ви сте прави власник“.

Музеј има планиран програм током целе године.

„Не могу довољно да истакнем колико је важан едукативни део овог музеја“, напомиње Хамилтон. „Покушавамо да укључимо људе и помогнемо им да виде која је вредност НФТ-а и помогнемо људима да боље разумеју шта је блокчејн и која је корист од њега.“

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи