Читај ми!

Иван Карл: Да сачекамо полуфинале и финале Евросонга, можда се изненадимо

Какве су шансе наше представнице на такмичењу за „Песму Евровизије 2022“, који изазови стоје пред Фестом, као и о богатим културним дешавањима у Београду, за РТС говори Иван Карл, секретар за културу Града Београда.

Градски секретар за културу, Иван Карл, гостујући у Јутарњем програму, најпре се осврнуо на шансе наше представнице на „Евросонгу“, Ане Ђурић Констракте, која је отпутовала у Торино.

„Заиста мислим да песма има велике шансе. На страну сад ова текућа ситуација и навијање за Украјину, али невезано за то, мислим да је то песма која има велике шансе. Као што је песма оригинална, као и наступ, и испраћај је био одличан, са 'фићом', са заставама, био је и амбасадор Италије у РТС-у. И то јесте песма за 'Евросонг'“, истиче Карл.

Судећи по коментарима, не само из региона, већ и шире, евидентно је да је Констракта скренула пажњу на себе, додаје Карл, а дуго се није десило да неки наш представник привуче толико пажње и пре самог такмичења, што нам даје оправдани оптимизам пред њен наступ.

Нажалост, постоји могућност да „Евросонг“ неће успети да сачува музику од политике, као што много тога не чува уметност и културу од политике, мишљења је Градски секретар за културу.

„Имате један готово шизофрен однос према руској култури и уметности у добром делу света. Углавном те велике манифестације које су полигони свега и свачега, тешко да могу да се склоне од политике. Но, хајде да сачекамо то полуфинале и финале, можда се изненадимо“.

Размишља се о новом термину Феста

Карл се осврнуо и на 50. издање Феста који је као и 49. одржан у јако тешким околностима. Треба имати у виду да је 49. Фест био једини фестивал који је одржан на конвенционалан начин те 2021. године, са публиком, гостима и пројекцијама.

„Фест је пролазио кроз различите фазе и увек је пратио околности у којима се одвија, али је можда најзначајнија ствар која је урађена у последње две године то што се инсистирало и што је очуван континуитет фестивала. Наиме, 93. и 94. године Феста није било и требало му је времена да се врати публици и себи“, додаје гост Јутарњег програма.

Размишља се о томе да би можда за виталност Феста било добро да се промени термин одржавања и да то буде крај септембра или почетак октобра, како би избор филмова био већи и квалитетнији, јер се фестивал прави пре свега за публику.

„Пред Фестом следи доста изазова на које утичу и околности да су платформе, попут 'Нетфликса' и других, постали и продуценти и те филмове спречавају да иду на мања тржишта, главне продуцентске куће се укрупњавају, тако да ће све теже бити набавити филмове за досадашњи термин“, објашњава Карл.

Дани Београда

Дани Београда су били прави украс пролећу, а круна свега је била додела награда „Деспот Стефан Лазаревић“ које су у ствари наставак традиције Октобарских награда. Дани Београда су имали задатак не само да обједине датуме везане за прошлост престонице, већ и да се додела ових признања обогати културним садржајима, који се у Београду организују током читаве године.

Ускоро стиже и Београдски летњи фестивал, као и Софест. На крају, у октобру нас очекује Сајам књига. 

четвртак, 10. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи