Читај ми!

Шест ствари без којих не би требало да крећете на првомајски уранак

Ако планирате да крећете на уранак, и сматрате да сте комплетно спремни за излет и уживање у природи, проверите још једном, да ли сте баш на све мислили.

Шест ствари без којих не би требало да крећете на првомајски уранак Шест ствари без којих не би требало да крећете на првомајски уранак

Осим хране и пића, судова, опреме за роштиљ (ћумур, решетка за роштиљ, шибица или упаљач, машице и хватаљке за месо), око чега сте се већ вероватно договорили са пријатељима са којима на уранак идете, обавезно је и - добро расположење.

За сваки случај, нудимо вам кратак списак ствари које би ваљало понети како би излет на Празник рада био што пријатнији.

Ћебе или простирка - за сваки случај

Немојте се баш ослањати на то да ће у парку или излетишту бити слободна клупа са столом -  баш за вас и ваше друштво.

Пикник-ћебе је увек добродошла ствар коју треба имати као резервно решење.

Ако и нађете клупу и сточић у парку, ћебе које сте понели, увек може послужити да се, кад предвече захлади, а ви остали дуже, огрнете, или да омогућите посебан простор за излет деци, која ће уживати у сопственом простору на трави.

Боравак у зеленилу, води нас ка другој ствари коју не треба заборавити:

Средство за заштиту од инсеката, посебно од крпеља

Осим укусног свежег меса са роштиља и пријатног ћаскања са пријатељима, постоји могућност да у једном тренутку решите да прошетате стазама око парка или излетишта у којем сте стационирани.

Добро познати трик за заштиту од крпеља, убода инсеката или непријатног додира са копривиним листовима је - увлачење чарапа у панталоне. 

Али, то није сасвим довољно а није ни за оне који су на излет кренули опуштеније одевени. Такође, имајте у виду да су на жалост, могуће и мање повреде, па зато понесите ханзапласт, мелем за опекотине, антибактеријске марамице...

Обавезно понесите спрејеве или друге препарате за заштиту од уједа, због којих уранак може да вам преседне јер заражени крпељи могу да изазову лајмску болест. Савет важи и за љубимце, ако сте са собом повели пса, мачку...

Столичице на расклапање и тенда (против чувене првомајске кише)

Када сте се сместили ( било на ћебету или клупама), распалили роштиљ и побринули се за заштиту од неугодних уједа инсеката, било би добро да проверите да при себи, за сваки случај имате расклопиву тенду.

Расклапа се и склапа брзо и једноставно, а много ће вам користити у случају кише или пљуска, који уопште нису реткост на дан који баш одредите за целодневни боравак у природи. 

Ако немате тенду, може послужити неки већи најлон или шаторско крило. 

Осим тога, камперска столичица која се склапа попут кишобрана, такође може бити од велике помоћи, посебно за задуженог за роштиљ или печење.

Музика

Није лоше ако сте на излет пошли колима да их паркирате поред места „логоровања", како бисте уживали у музици са радија на пример. Свакако, обратите пажњу да ли се ваш музички укус поклапа са комшијама излетницима.

Али музика из аутомобила није увек изводљиво решење, због недоступног паркинга на пример.

Блу тут звучник може бити од помоћи да употпуните доживљај омиљеним нумерама. Понесите преносне пуњаче и уживајте.

Кад смо код музике, још оригналније је да, чим утврдите „ко беше зна да свира гитару", кренете да инсистирате да исту понесе. 

Мало ствари се може мерити са уживањем док окупљени око ватре, или заједничког стола са кога се „покупило што се покупити може", задовољни, одморни и окружени чистим ваздухом, уз добро познате звуке, мало и запевате са пријатељима.

Друштвене игре

Коначно је време за друштвене игре уместо друштвених мрежа - у слободно време. Лопта, фризби, шпил карата, комплет за јамб или вијача коју ће прескакати деца, ластиш... Све долази у обзир и све је пожељно за активан дан у природи.

Резервна и топла гардероба

Поред поменуте кише која увек може да изненади, могуће је и да температура нагло падне, ако се дуже задржите у природи, а то је окружење где је свакако хладније него у граду.

Зато је увек добро имати резервне јакне, џемпере, али и осталу гардеробу, и то не само када захлади.

У случају да се неко од чланова ваше породице или пријатеља озноји (ипак је реч о, углавном активном излету), добро је понети и резервне мајице, тренерице и дуксеве, које можете да промените.

На крају - небројено пута речено, али зашто да не буде поновљено - водите рачуна о смерницама и прописима који важе за паљење роштиља на месту које сте изабрали за уранак, и наравно - не остављајте смеће за собом. 

четвртак, 10. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи