Читај ми!

Заражени крпељи на излетиштима. Како се заштитити?

Пријатне пролећне температуре и слободно време током празника користимо и за боравак у природи, шетњу и излете. И ту могу да нас чекају непријатна изненађења, попут крпеља, који могу изазвати лајмску болест.

Избор уређене зелене површине, паркова и излетишта, адекватна гардероба, провера коже и одеће након боравка у природи, и обавезно туширање, то су основни савети, превенција.

 

‚‚Сваки крпељ после контакта лута и тражи најпогодније место у неком времену од 6 до 12 сати, тако да обавезно туширање после боравка у природи представља један начин несвесног уклањања крпеља, јер млаз воде је довољно јак да скине и уклони животињу", објашњава др Љубиша Стојиљковић, начелник Ургентне медицине.

Долазе пацијенти са уједима крпеља до ургентне медицине, али адреса је, кажу надлежни, изабрани лекар. Не завршава се поступак уклањањем крпеља, неопходно је и праћење пацијента. Први симптом који може указати да је реч о уједу зараженог крпеља је црвенило око места уједа.

‚‚То црвенило може да се јави неколико дана након убода крпеља, сматра се период од 3 до 32 дана, али ја из искуства мислим да је неких 7 до 10 дана оптимални период кад ми приметимо прве знаке након убода крпеља, значи сам убод не боли тако да пацијенти касније примете убод, па се можда мало касније и јаве лекару", истиче др Снежана Тасић, начелница Службе за Инфективне болести.

Излетишта око Врања су празна и спремна за излетнике током првомајских празника. На Златибору има туриста из свих крајева земље:

„Избегавам траву, шта ћу, што даље од траве то је сигурније".
„Моја рођена сестра је два три пута имала проблема и чак је после и дуго била на некој терапији".
„Баш данас смо ишли код ветеринара јер смо јуче уочили крпеља, тако да смо одмах реаговали и отишли код ветеринара и они су урадили све што је у њиховој моћи, наравно да мора да се прегледа и да се води рачуна", кажу анкетирани.

Самостално уклањање крпеља може бити опасно, јер може доћи до изливања, у случају да се не уклони део крпеља.

петак, 11. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи