Читај ми!

Строга и коректна, она кад каже да је пенал нико се не буни

Снимак са једне фудбалске утакмице на друштвеним мрежама имао је више од милион прегледа. Трагом те информације стигли смо до приче о женама фудбалским судијама. Када жена покаже црвени картон или свира пенал, углавном се нико не буни.

Ово је за црвени картон, или можда жути… Поглед на сат није пресудан при том избору, тек да се зна колико је остало до крај утакмице, али двоумљења нема. Звук пиштаљке најављује јасну одлуку судије – биће црвени.

Нема примедаба нити непристојних коментара. За њу кажу да је коректна, строга, али да уместо ружних речи, које се често упућују мушким колегама, добија чоколаде и цвеће.

На друштвеним мрежама забележен је моменат када она свира пенал. Та страница ОФК Београда бележи велики број прегледа за само неколико дана.

„До сада нисам приметила да ме неко гледа подругљиво зато што сам жена. Добила сам цвеће на првој утакмици коју сам судила када је тим прелазио у виши ранг“, каже  Бојана Дивнић, фудбалски судија.

Да није важно да ли је судија мушкарац или жена, слажу се и играчи. Кажу да се на утакмицама концентришу искључиво на игру и противнике и да једино примећују да су даме у улози судија некако чвршће. А шта то тачно значи?

„Строже су, деле више картона“, наводи Богдан Мојсиловић, играч ОФК Београд.

Богдана, ипак, казне не брину много. Боље да црвени картон добије од жене која суди на утакмици него од своје девојке, каже уз осмех. Искусније о томе како на жене судије реагују фудбалери, говори Светлана Билић, једини женски, интернационални судија код нас.

„Своје снове сам остварила међународном каријером, у којој сам судила три Европска првенства, једно Светско и много других међународних утакмица. Јако сам поносна и срећна због тога“, објашњава Билићева.

Битно је задржати професионални став, о чему говоре и тренери.

„Са тренерске стране могу да кажем да у појединим тренуцима буде мало проблема и деконцентрације, али то је само накратко“, каже Ивица Милутиновић, тренер ОФК Београд.

Чули смо многе коментаре, али је тешко закључити зашто је снимак Бојаниног суђења на једној утакмици изазвао толико интересовање. Да ли због женског шарма, музике или је разлог нешто друго? До сада је овај снимак видело више од милион људи.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи